Mjesta za život u Mliječnoj stazi

Znanost 21. pro 201516:29 > 16:37
Izvor: Ilustracija

Naša galaksija nije toliko gostoljubiva za život kao što mnogi misle. Kozmička radijacija, eksplozije supernove i kolizije s manjim galaksijama čine većinu Mliječne staze prepaklenom za biologiju. Ipak, nova simulacija locirala je mirna i plodna "susjedstva", uključujući i rijeke zvijezda razvučene daleko izvan glavnog tijela Staze.

Kako bi mogli podržati život kakav mi znamo planeti moraju imati tekuću vodu i orbitu na pravo mjestu u svom sunčevom sustavu, ne predaleko, ali ne i preblizu zvijezde. Život se ne može pojaviti ni opstati na mjestima u centru galaksija.

Nova studija znanstvenika pod vodstvom fizičara Duncana Forgana sa sveučilišta St. Andrews u Fifeu, Ujedinjenom Kraljevstvu, fokusirala se na područja daleko od centra galaksije. Koristili su računalne simulacije kako bi modelirali cijelu galaksiju nalik Mliječnoj stazi i njezinim susjedima, Andromedi i Triangulumu. Zatim su simulirali distribuciju plinova, zvijezde i sustave planeta da bi na kraju dopustili da galaksije evolvuiraju nekoliko milijardi godina i za to vrijeme mapirali naseljive zone.

Za svaku vrstu zvijezde u simulaciji, Forgan i njegove kolege napravili su procjene vjerojatnosti za nastajanje planeta nalik Zemlji. Istraživanje je pokazalo da su za Mliječnu stazu i ostale spiralne galaksije najopasnije regije u galaktičkim centrima.

Promatranja Nasinog teleskopa Kepler pokazuju “da gotovo svaka zvijezda ima planet što je očaravajuće” rekao je Forgan. Pošto simulacija ima mnogo zvijezda u unutarnjim regijama galaksija većina planeta se formira tamo i neki će biti naseljivi, ali sa slabom šansom izbjegavanja supernove. Šanse za planetarni sustav s naseljivim svijetovima dovoljno daleko od zvijezdanih eksplozija povećavaju se što dalje od galaktičkog centra dok su najveće u vanjskim rubovima spiralnih ruku.

Znanstvenici nisu modelirali samo zvijezde već i evoluciju samih galaksija. Preko milijardu godina, gravitacija privlači susjedne planete. Forgan i njegove kolege otkrili su da kada dođe do kolizije galaksija nastanjiva zona se transformira i postepeno smijesti natrag u svoju uobičajenu orbitu. Zvijezde na većim distancama od galaktičkog centra imaju veće šanse da budu domaćini gostoljubivim planetima.

Ove simulacije navode nas gdje trebamo tražiti gostoljubive svijetove, rekao je Anupam Mazumdar, fizičar sa Sveučilišta Lancaster.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.