VIDEO: Hrvatski softver koristit će se na američkim izborima

Znanost 14. sij 201617:57 > 18:02
Izvor: Ilustracija

BlinkID tehnologija, koju je razvila hrvatska tvrtka MicroBlink, koristit će se na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u. Potvrđeno je to ugovorom koji je ova tvrtka, čiji je osnivač i direktor Damir Sabol, potpisala s partnerskim tvrtkama u SAD-u.

Nakon najpopularnije hrvatske mobilne aplikacije PhotoMath, koja bilježi više od 22 milijuna preuzimanja, blinkID je nova svjetska uspješnica tvrtke Damira Sabola, poznatog i kao osnivača Iskona.

“BlinkID globalno je jedini softver koji omogućava da u tri sekunde, lokalno na mobitelu, skenirate i obradite podatke s osobne iskaznice, putovnice ili vozačke dozvole. To je softver koji bilo koji iPhone, iPad i Android mobitel i tablet pretvara u najbrži skener osobnih dokumenata na svijetu”, rekao je za Net.hr suosnivač i član Uprave MicroBlinka Izet Ždralović.

Kako je došlo do suradnje između MicroBlinka i američkih vlasti?

“Ne surađujemo direktno s američkim vlastima, već s IT firmom iz SAD-a koja radi na unapređenju i inovacijama u izbornom procesu.”

Jesu li Amerikanci tražili neke preinake u blinkID aplikaciji?

“Da, partnerska tvrka je tražila da podržimo veliki broj identifikacijskih dokumentata za većinu država. Naime, dosta njih ima različite standarde (AAMVA standards).”

Kako će se točno primjenjivati ova aplikacija tijekom predsjedničkih izbora?

“Umjesto da izborno povjerenstvo traži glasače po listama te ih ručno zaokružuje i evidentira, proces se obavlja automatski skeniranjem vozačke dozvole, koja se u SAD-u koristi kao osobna iskaznica.”

Koje su sve moguće primjene blinkID tehnologije?

“BlinkID nije ‘stand alone’ aplikacija već tehnologija koja se ugrađuje u druge aplikacije. Neke od primjena su registracija na raznim mobilnim servisima/aplikacijama, hotel check-in, legitimacija
od službenih osoba, online kupovina i razne druge.”

Jesu li vas možda kontaktirale hrvatske vlasti u vezi mogućnosti korištenja ove tehnologije?

“Nažalost, nismo s njima dosad bili u kontaktu.”

Koliko je Hrvatska prema vašem mišljenju daleko ili blizu elektroničkog izbornog sustava, nalik onom u SAD-u?

“Što se tiče tehnoloških dospijeća nismo daleko – mi izvozimo preko 90 posto naše ‘pameti’. No, što se tiče ‘mind seta’ i uvođenja tehnologija koje olakšavaju život građanima i ubrzavaju procese, imamo dosta prostora za napredak.”