Astronomi otkrili neobično veliku i svijetlu crnu rupu

Znanost 15. lip 202211:07
Izvor: Image by deselect from Pixabay

Astronomi su otkrili najbrže rastuću crnu rupu mase od tri milijarde Sunaca, koja svake sekunde troši ekvivalent jedne Zemlje i svijetli 7000 puta jače od naše galaksije, objavilo je u srijedu Australsko nacionalno sveučilište (ANU).

“Astronomi su lovili ovakve objekte više od 50 godina. Našli su tisuće bljeđih, ali ovaj zapanjujuće svijetli objekt provukao se nezapaženo”, rekao je glavni istraživač Christopher Onken s ANU-a, nazvavši ga “vrlo velikom, neočekivanom iglom u plastu sijena.”

“Sada želimo znati zašto je ova crna rupa drugačija – je li se dogodilo nešto katastrofalno? Možda su se dvije velike galaksije urušile jedna u drugu, usmjeravajući puno materijala u crnu rupu kako bi je nahranili”, rekao je Onken.

Koautor Christian Wolf nazvao je crnu rupu koja postavlja rekorde “izuzetnom”.

“Prilično smo uvjereni da ovaj rekord neće biti oboren. U biti nam je ponestalo neba gdje bi se ovakvi objekti mogli sakriti”, rekao je.

“Orbite planeta u našem Sunčevom sustavu sve bi stale unutar horizonta događaja – granice crne rupe iz koje ništa ne može pobjeći”, rekao je koautor Samuel Lai.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar