EMA: Imunološka trombocitopenija nuspojava je cjepiva Johnson&Johnson

Zdravlje 08. kol 202110:32
Johnson&Johnson, Janssen, cjepivo, vakcina, cijepljenje
Izvor: MIGUEL MEDINA / AFP

Europska agencija za lijekove (EMA) ažurirala je podatke o cjepivu Johnson&Johnson navodeći da je nova nuspojava cjepiva imunološka trombocitopenija.

EMA-in odbor za sigurnost (PRAC) navodi da trombocitopenija kod cjepiva Janssen više nije “važan potencijalni rizik” nego je to klasificirano kao “važan identificirani rizik”.

Imunološka trombocitopenija je stanje u kojem imunološki sustav greškom napada i uništava krvne stanice koje se zovu trombociti, a koje su potrebne za normalno zgrušavanje krvi.

VEZANA VIJEST

PRAC je zaključio da su slučajevi vrtoglavice i zujanja u ušima također povezani s primjenom cjepiva Janssen. Analizom je obuhvaćeno 1.183 slučajeva vrtoglavice identificiranih kao dio spontanih izvješća o reakcijama na imunizaciju povezanih s anksioznošću.

Što se tiče tinitusa, odnosno zujanja u ušima, EMA je istražila šest slučajeva uočenih u kliničkim ispitivanjima i 108 slučajeva koje je tvrtka identificirala tijekom praćenja spontanih izvješća.

PRAC je preporučio izmjenu podataka o proizvodu kako bi se vrtoglavica i tinitus dodali kao nuspojave cjepiva Johnson&Johnson.

“Omjer koristi i rizika cjepiva ostaje nepromijenjen”, navodi EMA. Iz Europske agencije za lijekove poručili su da će se i dalje pomno pratiti ovo pitanje te da će redovito komunicirati nove informacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar