EMA: Rizik od miokarditisa nakon cijepljenja najveći kod mlađih muškaraca

Zdravlje 06. pro 202112:13 > 12:36
Pfizer, cjepivo, cijepljenje, covid, koronavirus
Izvor: REUTERS/Hannah Beier, Ilustracija

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) ažuriralo je informacije o riziku od pojave miokarditisa i perikarditisa uz mRNA cjepiva (Pfizer i Moderna).

Navedena ocjena uključivala je dva velika europska epidemiološka ispitivanja. U jednom ispitivanju korišteni su podaci iz francuskog nacionalnog zdravstvenog sustava (Epi-phare), dok se drugo ispitivanje temeljilo se na podacima iz nordijskog registra.

Ishod ove ocjene potvrđuje rizik od miokarditisa i perikarditisa koji je već opisan u informacijama o lijeku za oba navedena cjepiva te pruža daljnje pojedinosti o ovim stanjima.

VEZANE VIJESTI

Temeljem ocijenjenih podataka, PRAC je zaključio da se oba navedena stanja mogu javiti vrlo rijetko, odnosno u do 1 na 10 000 cijepljenih osoba. Podaci upućuju na to da je povećani rizik od miokarditisa nakon cijepljenja najviši u mlađih muškaraca. PRAC je preporučio ažuriranje informacija o lijeku sukladno navedenom.

Miokarditis i perikarditis mogu se razviti unutar nekoliko dana nakon cijepljenja, a većinom su se javljali unutar 14 dana. Češće su zabilježeni nakon primjene druge doze cjepiva.

U francuskom i nordijskom ispitivanju iznesena je procjena broja dodatnih slučajeva miokarditisa u mlađih muškaraca nakon primjene druge doze, u usporedbi s necijepljenim osobama iste dobi i spola.

Rezultati istraživanja

Francusko ispitivanje pokazuje da je u periodu od 7 dana nakon primjene druge doze cjepiva Comirnaty (Pfizer) bilo oko 0,26 dodatnih slučajeva miokarditisa u muškaraca u dobi od 12 do 29 godina na 10 000, u usporedbi s necijepljenim osobama. U nordijskom ispitivanju, u razdoblju od 28 dana nakon primjene druge doze cjepiva Comirnaty bilo je 0,57 dodatnih slučajeva miokarditisa u muškaraca dobi od 16 do 24 godine na 10 000 u usporedbi s necijepljenim osobama.

Za cjepivo Spikevax (Moderna), francusko ispitivanje je pokazalo da je u razdoblju od sedam dana nakon primjene druge doze cjepiva bilo oko 1,3 dodatna slučaja miokarditisa u muškaraca u dobi od 12 do 29 godina na 10 000 osoba, u usporedbi s necijepljenim osobama. Nordijsko ispitivanje pokazuje da je u razdoblju od 28 dana nakon primjene druge doze cjepiva Spikevax bilo oko 1,9 dodatnih slučajeva miokarditisa u muškaraca u dobi od 16 do 24 godine na 10 000 u usporedbi s necijepljenim osobama.

Što su miokarditis i perikarditis?

Miokarditis i perikarditis su upalna stanja srca koja se mogu manifestirati uz niz različitih simptoma, često uključujući nedostatak zraka, snažno lupanje srca koje može biti nepravilno (palpitacije) i bol u prsištu. Dostupni podaci upućuju na to da se tijek miokarditisa i perikarditisa nakon cijepljenja ne razlikuje od miokarditisa i perikarditisa općenito.

EMA je potvrdila da koristi primjene svih cjepiva protiv covida-19 i dalje nadmašuju njihove rizike, posebice uzimajući u obzir rizik od same bolesti covid-19 i povezanih komplikacija, kao i znanstvene dokaze koji pokazuju da cjepiva smanjuju smrtnost i hospitalizacije uzrokovane covidom, prenosi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar