Hospitalizacija zbog covida povezana s gubitkom pamćenja

Znanost 18. velj 202114:57 > 19. velj 2021 08:451 komentar
bolnica, bolnički krevet, liječnje, bolest, covid
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Više od 80% hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 imalo je neurološke simptome, pokazalo je novo istraživanje zdravstvenog sustava Northwestern Medicine.

Studija je obuhvatila 509 pacijenata koji su hospitalizirani zbog covida-19. Istraživanje je pokazalo da se čak i pacijenti koji su imali blagi oblik covida-19 prijavili gubitak pamćenja, probleme s koncentracijom i druge srodne probleme koji mogu potrajati mjesecima.

VEZANE VIJESTI

Od 509 hospitaliziranih pacijenata njih 42% imalo je neurološke manifestacije od pojave simptoma. Prema studiji zdravstvenog sustava Northwestern Medicine, najčešći neurološki simptomi bili su bolovi u mišićima (44,8%), glavobolje (37,7%), encefalopatija (31,8%), vrtoglavica (29,7%), poremećaj okusa (15,9%) i poremećaj mirisa (11,4%).

“Encefalopatiju karakteriziraju promjene u mentalnim funkcijama koje se mogu manifestirati kao blaga zbunjenost ili čak koma, koja je najozbiljnija neurološka manifestacija covida-19”, objašnjava dr. Igor Koralnik, šef neuroinfektivnih bolesti i globalne neurologije.

Nakon što su otpušteni iz bolnice, samo 32,1% bolesnika s encefalopatijom moglo se brinuti o vlastitim poslovima, u usporedbi s 89,3% onih koji nisu razvili encefalopatiju. Osim toga, veća smrtnost zabilježena je kod bolesnika s encefalopatijom (21,7%) u odnosu na one pacijente kod kojih se nije razvila encefalopatija (3,2%).

Ova studija potvrdila je da neki negativni učinci virusa mogu potrajati dulje vrijeme, što bi moglo stvoriti val slučajeva demencije i kognitivnih problema u nekoliko sljedećih godina.

Znanstvenici već godinama istražuju povezanost između infekcije i demencije. Primjerice, ako je pacijent hospitaliziran zbog upale pluća, to može dovesti do ubrzanog kognitivnog pada, posebno kod osoba koje su već podložne problemima s pamćenjem, navodi Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždane udare.

Osim toga, liječnici su naveli da postoje tri glavna  zdravstvena stanja koja su povezana sa zarazom koronavirusom, a to su pretilost, dijabetes i visok krvni tlak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar