Hrvatski znanstvenici otkrili ključ dugotrajne zaštite od korone

Zdravlje 15. ožu 202214:48 > 14:50
Shutterstock

Istraživanje hrvatskih znanstvenika pokazalo je da je stanična imunost ključ dugotrajne zaštite od covida 19, a rezultati toga istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Vaccines Američkoga društva virologa, priopćila je u utorak Specijalna bolnica Sv. Katarina.

Istraživanje su proveli znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina (Primorac D., Brlek P., Matišić V., Molnar V., Vrdoljak K., Zadro R.) i njemačke Sveučilišne bolnice u Bonnu (Parčina M.).

Jedan od autora istraživanja, prof. dr. sc. Dragan Primorac ističe da je ovim istraživanjem “postalo očito da utvrđivanje stanične imunosti postaje iznimno značajno ne samo za pojedinca već i za objektivizaciju stanja populacije koja je bila izložena virusu SARS-CoV-2, a sve s ciljem kontrole aktualne pandemije”.

S druge strane, dodaje, ono potvrđuje da se mjerenjem razine protutijela ne može predvidjeti snaga i trajnost stanične imunosti, što su primijetili i drugi znanstvenici.

Znanstvenici su u istraživanju analizirali dugotrajnost i učinkovitost stanične imunosti na 200 ispitanika podijeljenih u četiri skupine. Prvu su činili ispitanici koji su preboljeli covid 19, drugu cijepljeni, treću oni koji su i cijepljeni i preboljeli, a četvrtu oni koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli bolest.

Analiza je pokazala da ispitanici koji nisu preboljeli covid 19 i nisu cijepljeni nemaju razvijenu staničnu imunost, za razliku od ispitanika preostalih skupina.

Isto tako, pokazalo se da stanična imunost, koja se mjeri koncentracijom interferona gama – IFNγ, predstavlja dugotrajnu zaštitu od covida 19 i do 20 mjeseci nakon infekcije i/ili cijepljenja te da ne opada s vremenom.

Stanična imunost između osoba koje su preboljele covid 19 nije se značajno razlikovala od imunosti stečene cijepljenjem, a oni koji su i cijepljeni i preboljeli bolest imali su statistički značajno najvišu razinu stanične imunosti.

Istraživanje je pokazalo i to da ne postoji razlika u razinama stanične imunosti u muškaraca i žena.

Razina stanične imunosti nije bila uvjetovana vremenom proteklim od infekcije, dok su razine antitijela ispitanika kod kojih je prošlo više od 6 mjeseci od kontakta s virusom SARS-COV-2 bile su statistički značajno niže u usporedbi sa skupinom ispitanika kod kojih je prošlo manje od 6 mjeseci.

Autori napominju da su navedeni podaci prikupljeni neposredno prije pojave varijante omikron virusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar