Kinezi razvili test za covid precizan poput PCR-a, rezultati gotovi za 4 minute

Znanost 09. velj 202212:01
Izvor: CHEPA BELTRAN / VWPICS / Sciencephoto / Profimedia / ilustracija

Kineski znanstvenici objavili su da su razvili novi test na koronavirus koji je pouzdan poput PCR laboratorijskog testa, no rezultate daje već u roku od četiri minute.

Testovi polimerazne lančane reakcije (PCR) smatraju se najtočnijima i najosjetljivijima, kada je posrijedi virus koji uzrokuje covid-19, no rezultati se obično čekaju po nekoliko sati.

U nekim je zemljama velika potražnja za testiranjem, uslijed eksponencijalnog širenja iznimno prenosive omikron varijante rezultirala golemim zaostatkom u izvješćima o pozitivnim pacijentima.

Znanstvenici sa šangajskog Sveučilišta Fudan tvrde imaju rješenje.

U članku koji je prošao recenziju, a objavljen je u ponedjeljak u časopisu Nature Biomedical Engineering, kineski su istraživači objavili da njihov senzor, koji koristi mikroelektroniku pri analizi genetskog materijala iz briseva, uspijeva smanjiti potrebu za dugotrajnim laboratorijskim testovima na covid.

“Ugradili smo elektromehanički biosenzor za otkrivanje SARS-CoV-2 u integrirani prijenosni prototip uređaja te smo ustanovili da je uspio detektirati virus RNK za manje od četiri minute”, stoji u izvješću kineskih znanstvenika.

Kazali su da njihova metoda nudi brze rezultate, jednostavan postupak, visoku osjetljivost, a i prenosiv je.

U eksperimentima su koristili uzorke 33-ju zaraženih osoba u Šangaju, a paralelno su provodili i PCR testove. Rezultati njihove metode u potpunosti su se slagali s rezultatima PCR testova, stoji u članku.

Studija na 54 uzorka obuhvatila je osobe s temperaturom koje nisu imale koronavirus, osobe s gripom i zdrave dobrovoljce. Nije bilo lažno pozitivnih testova, objavili su znanstvenici iz Fudana.

Uređaj za testiranje smatraju posebnim jer se, kada ga jednom u potpunosti razviju, može koristiti za brzo testiranje u raznim situacijama, primjerice u zračnim lukama, u zdravstvenim ustanovama, čak i kod kuće.

PCR testovi su spori, a zahtijevaju i laboratorijsku infrastrukturu koja je u brojnim državama ograničena, što smanjuje broj testiranja koja se mogu svakodnevno obaviti.

I dok su brzi dijagnostički testovi sada dostupni u mnogim dijelovima svijeta, općenito su manje precizni.

Kina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača testova za koronavirus.

Prema carinskim podacima u prosincu je ta zemlja izvezla testne komplete u vrijednosti od 1,6 milijarda dolara, što je povećanje od 144 posto u odnosu na prethodni mjesec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar