“Lutke astronauti” mjere količinu zračenja tijekom leta oko Mjeseca

Znanost 04. svi 202208:09 > 08:35
Izvor: Pixabay

Dvije ženske lutke, Helga i Zohar, napunjene senzorima, tijekom leta oko Mjeseca mjerit će količinu zračenja i njegov mogući utjecaj na astronaute, pogotovo žene, navodi NASA.

Smatra se da je kozmičko zračenje glavna opasnost po zdravlje ljudi u istraživačkim misijama. Daleko od zaštite Zemljinog magnetnog polja, doze zračenja mogle bi biti i do 700 puta veće nego na Zemlji, što je potencijalno vrlo  opasno za čovjeka.

Dvije lutke zauzet će putnička mjesta u prvoj misiji NASA-ina programa „Artemis“ ovog ljeta, a riječ je o putovanju bez posade koje će omogućiti astronautima da kasnije sigurno putuju do Mjeseca i natrag na Zemlju. Dva izvora zračenja su zabrinjavajuća – galaktičko kozmičko zračenje i čestice sa Sunca.

Kozmičko zračenje je stalno prisutno, a predstavlja i glavni izvor rizika od obolijevanja od raka članova posade u misijama na Mjesec i Mars. S površine Sunca se, s druge strane, isporučuje velika količina zračenja u kratkom periodu, što dovodi do radijacijske bolesti, sa simptomima poput mučnine i umora.

Te energetske čestice mogu proći kroz metale i plastiku i pogoditi ljudske stanice.

Helga i Zohar proći će kroz dva perioda intenzivne radijacije unutar prvih nekoliko sati od lansiranja, kao i tijekom povratka na Zemlju, kada će proći kroz dvije ogromne zone zračenja nazvane Van Alenovi pojasevi, koji okružuju planet. Lutke će omogućiti da se s velikom preciznošću prvi put izmjeri količina zračenja kojoj su astronauti izloženi tijekom lunarnih putovanja, objašnjavaju znanstvenici.

Izabrane su ženske lutke budući da se povećava broj žena koje lete u svemir, a također i zato što je žensko tijelo obično osjetljivije na zračenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.