Na IRB stigao 4,5 milijuna kuna vrijedan superrezolucijski mikroskop

Znanost 14. ruj 202113:27
Izvor: Institut Ruđer Bošković

Na Institut Ruđer Bošković stigao je 4,5 milijuna kuna vrijedan superrezloucijski mikroskop (STED) koji će znanstvenicima omogućiti istraživanja najsloženijih dijelova stanične strukture i razvoj optimalnih inventivnih protokola STED tehnologije za primjenu u biomedicini.

Kako je priopćeno iz Instituta Ruđer Bošković (IRB), superrezolucijski mikroskop nabavljen je zahvaljujući europskim sredstvima i riječ je o prvom takvom mikroskopu u Hrvatskoj.

Mikroskop je stigao u laboratorij prof. dr. Ive Tolić, a “njegovom nabavkom i integracijom njegovih funkcionalnosti u svoja istraživanja, grupa Tolić dodatno proširuje kapacitete za provođenje interdisciplinarnih istraživanja staničnih struktura”, ističe se u priopćenju.

Naime, superrezolucijska fluorescencijska mikroskopija ima znatno poboljšanu moć razlučivanja u odnosu na klasične metode svjetlosne mikroskopije.

”Uz pomoć STED mikroskopa mi možemo vidjeti tri puta sitnije strukture u stanici, nego što smo to ranije mogli sa standardnim konfokalnim mikroskopom. Koristit ćemo ga za proučavanje diobe stanica odnosno kromosoma. Za diobu je jako bitno kako su kromosomi povezani s mikrotubulima, koji su proteinske cjevčice koje vežu kromosome i povlače ih na suprotne krajeve stanice. Ovom vrstom mikroskopije moći ćemo otkriti kako su mikrotubuli vezani na kromosome u raznim fazama formacije diobenog vretena, što je još uvijek nepoznato jer je većina dosadašnjih istraživanja provedena uz pomoć konfokalnog mikroskopa kojim se ne mogu razlučiti te ključne veze”, objašnjava Tolić.

Institut Ruđer Bošković

Izuzetna snaga STED mikroskopije istraživačima pomaže da otkriju složene procese u strukturi stanice čije je razumijevanje osnova za daljnja istraživanja o tome kako određeni lijekovi, razni kemijski spojevi ili pak virusi i bakterije djeluju na procese u živoj stanci, ističu iz IRB-a.

Mikroskopija stimuliranog smanjenja emisije (Stimulated Emission Depletion – STED) je superrazlučiva tehnika fluorescentne mikroskopije i jedna od metoda nadilaženja ograničenja svjetlosnih mikroskopa u proučavanju strukture tvari izrazito male veličine, za koju je njemačkom fizičaru Stefanu W. Hellu 2014.g. dodijeljena Nobelova nagrada.

Primjena u medicini

Primjena STED tehnologija omogućit će ruđerovcima da, u suradnji s kolegama fizičarima s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, provedu istraživanja signalnih proteina, te promatranja živih ljudskih tumorskih stanica nakon aplikacije potencijalnog antitumorskog lijeka.

”Naš je cilj razviti optimalan protokol za promatranje živih stanica STED mikroskopom kako bismo omogućili promatranje bilo koje ljudske tumorske ili normalne stanične linije te, između ostalog, pratili učinak citostatika i sličnih inhibitora na razvoj tumorskih ili normalnih ljudskih staničnih linija”, objašnjava Iva Tolić.

Superrezlucijski STED mikroskop na IRB je stigao zahvaljujući potpori Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru projekta ‘Inovativni protokoli mikroskopije za interdisciplinarna istraživanja u biomedicini’ (IPSted).

Na projektu su zaposlene doktorandica i administratorica projekta. Ukupna vrijednost projekta, dodijeljenoga prof. dr. sc. Ivi Tolić, je 6.470.361,83 kn, a iznos koji je sufinancirala Europska unija bespovratnim sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. iznosi 5.468.308,99 kn, dodaje se u priopćenju IRB-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar