Nakon godina pokušavanja čovjek je napokon uspio skuhati pile pljuskajući ga

Znanost 12. tra 202116:25 > 13. tra 2021 08:151 komentar
Izvor: Karolina Grabowska/ Pexels

Ljudi već godinama pokušavaju skuhati pile šamarajući ga i to nakon što su saznali da fizika kaže da je to u teoriji moguće. Jedan YouTuber sada je napokon uspio.

Prije nekog vremena ne Redditu se pojavilo pitanje: “Ako se kinetička energija pretvara u toplinsku, koliko snažno moram pljusnuti piletinu da je skuham?”. Iako je očito glupo pitanje, ujedno je i najbolje pitanje koje je Internet ikad čuo.

Matematičar Parker Ormonde, izračunao je odgovor i objavio ga na Facebooku: “Formula za pretvorbu između kinetičke energije i toplinske energije 1 / 2mv2 = mcT”, napisao je na Facebooku

“Prosječna ljudska ruka teži oko 4 kilograma, prosječni šamar ima brzinu od 11 m/s, prosječni pilić za pečenje teži 1 kilu i ima specifični toplinski kapacitet od 2720 J/kg.  Pretpostavimo da piletina mora doseći 205 Celzijevih stupnjeva da bismo je smatrali kuhanom, Piletina kreće smrznuta na 0 stupnjeva”, objasnio je.

Na kraju je zaključio da “da biste piletinu kuhali u jednom šamaru, morali biste je ošamariti brzinom od 1665,65 m/s”. To je naravno nemoguće jer bi se piletina razletjela posvuda, a smrskali biste i dlan.

Osam sati je pljuskao piletinu

Stoga su se drugi bacili na tražene rješenja za kuhanje piletine pljuskanjem. Među njima je i Louis Weisz, Youtuber koji je uspio piletinu skuhati pljuskanjem. Naravno, nije ju pljuskao rukom jer mu za kuhanje na ovaj način treba jednostavno previše, prebrzih udaraca pa je sagradio stroj za pljuskanje.

U posljednjem videu napravio je nekoliko modifikacija na svom stroju kako on ne bi potpuno usitnio pile, a u samo pile je stavio u vrećicu, kako se ono ne bi razletjelo posvuda. Osim toga, piletinu je stavio u vrećicu i kako bi riješio problem gubitka topline koja se stvara pljeskanjem.

Naposljetku mu je trebalo 135.000 udaraca u 8 sati kako bi skuhao piletinu. Morao je doseći temperaturu od 60 stupnjeva kako bi se proveo proces pasterizacije, a usput je uspio pripremiti i medium rare odrezak na isti način, piše IFL Science.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar