Ovo su najčešći neurološki simptomi covida-19, mogu trajati mjesecima

Zdravlje 28. ožu 202113:17 > 29. ožu 2021 08:28
covid, koronavirus, korona, izolacija, samoizolacija, karantena, maska
Izvor: Unsplash / Ilustracija

Neki pacijenti oboljeli od covida-19 imaju simptome koji mogu trajati i mjesecima. Istraživači sa Sveučilišta Northwestern u SAD-u analizirali su pacijente čiji su simptomi trajali najmanje šest tjedana. Otkrili su da neki pacijenti imaju dugotrajne neurološke simptome, uključujući moždanu maglu i glavobolju.

Studija je objavljena u časopisu Annals of Clinical and Translational Neurology, a istraživači su nastojali analizirati koji se dugotrajni neurološki simptomi pojavljuju kod pacijenata koji nisu hospitalizirani tijekom infekcije.

Što je dugi covid?

Osobe koje imaju dugi covid su se oporavile od covida-19, ali još uvijek imaju neke simptome bolesti. Neki prijavljuju dugotrajni kašalj i otežano disanje, dok drugi imaju neurološke simptome.

VEZANE VIJESTI

Neurološke manifestacije zabilježene su u 36,4% do 82,3% hospitaliziranih bolesnika na globalnoj razini. Osim neuroloških simptoma, plućna, srčana i gastrointestinalna disfunkcija mogu trajati i nakon akutne infekcije, što predstavlja sindrom dugog covida.

Nadalje, više od 80% zaraženih pacijenata ima ograničene respiratorne simptome i nije im potrebna hospitalizacija. Unatoč tome, neki pacijenti bore se s dugotrajnim simptomima bolesti.

Najčešći neurološki simptomi

Ova studija obuhvatila je 100 pacijenata, od kojih je 50 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2, a 50 ih nije bilo zaraženo. Istraživači su zabilježili da dugotrajni neurološki simptomi kod nekih pacijenata traju šest tjedana ili više, prenosi News Medical. Čak 85% pacijenata nakon oporavka je prijavilo najmanje četiri neurološka simptoma koja su ih ometala u svakodnevnom životu.

Najčešći simptom bila je moždana magla, koja uključuje probleme s pamćenjem i nemogućnost fokusiranja. Oko 81% sudionika izvijestilo je o problemima s pamćenjem i razmišljanjem, a 68% pacijenata prijavilo je glavobolju. Preko polovice ispitanika prijavilo je probleme s mirisom, okusom ili ukočenošću i bolovima u mišićima.

Rjeđi simptomi uključuju vrtoglavicu (47%), bol (43%), zamagljen vid (30%) i tinitus, odnosno zujanje u ušima (29%). Istraživači su također otkrili da su se žene prosječne dobi od 43 godine u većoj mjeri borile s dugim covidom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar