Nobel za fiziku Francuzu, Amerikancu i Austrijancu za kvantnu mehaniku

Znanost 04. lis 202213:06
Izvor: TT News Agency/ Jonas Ekstromervia REUTERS

Znanstvenici Alain Aspect, John Clauser i Anton Zeilinger osvojili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2022. za postignuće ostvareno na području kvantne mehanike o ponašanju subatomskih čestica, čime su otvorili vrata za rad na super računalima i u polju šifrirane komunikacije.

Nagrada im je dodijeljena za “eksperimente koje su obavljali sa spregnutim fotonima, za utvrđivanje kršenja Bellovih nejednakosti i za pionirsko postignuće u kvantnoj informacijskoj znanosti”, priopćilo je u utorak tijelo koje dodjeljuje nagrade.

VEZANA VIJEST

Kraljevska švedska akademija znanosti objavila je da su trojica laureata, francuski znanstvenik Aspect, američki znanstvenik Clauser i austrijski znanstvenik Zeilinger omogućili nastavak temeljnih istraživanja te su otvorili put za novu praktičnu tehnologiju.

“Sada imamo veliko polje istraživanja koje uključuje kvantna računala, kvantne mreže i sigurnu kvantno šifriranu komunikaciju”, kaže se u priopćenju.

Nagradu staru više od stoljeća, vrijednu 10 milijuna švedskih kruna dodjeljuje Kraljevska švedska akademija znanosti.

Nobelova nagrada za fiziku druga je koju Akademija dodjeljuje ovaj tjedan, nakon što je švedski genetičar Svante Paabo u ponedjeljak osvojio nagradu za fiziologiju ili medicinu.

Nobel za fiziku često zauzima središnje mjesto među nagradama, jer su njome nagrađivana otkrića koja su preoblikovala način na koji vidimo svijet, a dosad su je dobili brojni poznati znanstvenici poput Alberta Einsteina, Maxa Plancka te Pierrea i Marie Curie.

Slijedi dodjela Nobelovih nagrada za kemiju, književnost, mir i ekonomiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar