Oboljeli od covida-19 bore se s PTSP-om, anksioznošću i noćnim morama

Znanost 08. ožu 202112:10 > 12:19
prozor, djevojka, karantena, samoizolacija, izolacija, depresija
Izvor: Foto: Pixabay

Novi podaci sugeriraju se oko trećinu pacijenata koji su preboljeli covid-19 nakon bolesti bore sa simptomima posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Pojedini pacijenti izvijestili su da su se nakon covida-19 borili i s anksioznošću i noćnim morama.

Posttraumatski stresni poremećaj može se javiti kod osoba kada simptomi psihološke traume poremete svakodnevno funkcioniranje i traju više od mjesec dana.

VEZANE VIJESTI

Prema talijanskoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA Psychiatry, čak jedna trećina osoba koje su preboljele covid-19 moglo bi imati i PTSP. Studija je obuhvatila 381 pacijenta, a rezultati sugeriraju da bi žene mogle biti sklonije PTSP-u.

Rezultati su pokazali da je od PTSP- oboljelo 115 osoba, odnosno 30 %. Kod nekih ispitanika su zabilježene i neke druge dijagnoze poput depresivnih epizoda (17 % ispitanika), anksiozni poremećaj (7 %) i psihotični poremećaj (0,2 %).

Ova studija u skladu je s drugim studijama koje su proučavale neurološke posljedice covida-19. Dosadašnje studije pokazale su da se neki pacijenti mogu mjesecima nakon bolesti boriti s noćnim morama i uznemirenošću.

“Ovo je  zabrinjavajuće”, rekla je za CTV news dr. Delfina Janiri, psihijatrica iz Sveučilišne bolnice Gemelli i vodeća autorica istraživanja.

S obzirom na to da pandemije koronavirusa još uvijek traje, oporavak je dodatno otežan. Liječnici su ustanovili da, ako se ne liječi, PTSP nakon covida može dovesti do depresije, anksioznosti i zlouporabe supstanci u pokušaju da se nose sa simptomima.

Istraživači koji su proveli spomenutu talijansku studiju navode da je ograničenje studije mali uzorak, no dodatnim longitudinalnim studijama moglo bi se otkriti više informacija koje bi pomogle u prevenciji i liječenju ovih dijagnoza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar