Odlična vijest za cjepiva: imunitet i nakon blagog covida

Znanost 29. pro 202009:15
Rad na cjepivu.
Izvor: KAREN DUCEY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Novo istraživanje donosi dobre vijesti o imunitetu od covida-19 čak i kod onih koji su bolest preboljeli s blagim simptomima ili bez njih.

IFL science citira izvještaj znanstvenika objavljen u Science Immunologyju, prema kojem je 89 posto zdravstvenih radnika imalo antitijela i nakon 16 do 18 tjedana nakon zaraze, kao i to da ih je većina imala T-stanice, kadre prepoznate mnoge različite dijelove virusa.

VEZANE VIJESTI

Ovo istraživanje više ili manje na tragu je s ranijim istraživanjem ove pojave. I dok je još uvijek nejasno koliko dugo imunitet traje, jer se većina istraživanja odnosi na osobe koje su najduže nekoliko mjeseci unazad bile zaražene, najnoviji rezultati donose ohrabrujuće podatke da bi imunološki odgovor organizma trebao biti prisutan na virus čak i kod onih koji su preboljeli asimptomatski oblik bolesti.

Do sada se smatralo da bi kod njih imunitet mogao biti kratkotrajniji. Nadalje, ovakvi rezultati donose dobre vijesti u svjetlu očekivanog trajanja imuniteta kod osoba cijepljenih protiv covida-19.

“Napokon, ovo je dokaz o trajnim antitijelima i imunitetu T-stanica na SARS-CoV-2, što su mnogi čekali”, komentirala je Áine McKnight, autorica istraživanja i profesorica viralne patologije na Institutu Blizard Sveučilišta kraljica Marija u Londonu.

VEZANE VIJESTI

“Izuzetan broj od oko 90 posto pojedinaca pokazuje snažan zajednički odgovor antitijela koja sprečavaju ulazak virusa, sve to skupa s odgovorima T-stanica na različite dijelove virusa koje sprečavaju njegovo preživljavanje. Ovo je važno otkriće jer su blagi ili čak nikakvi simptomi covida-19 vrlo česti i prisutni kod većine infekcija u zajednici. Takvi sveobuhvatni imunološki odgovori također podižu nadu u dugotrajnu učinkovitost cjepiva”, objasnila je dr. Corinna Pade, autorica studije i znanstvenica u postdoktorskom istraživanju u na Sveučilištu kraljica Marija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar