Otkrili jednostavan sastojak u prehrani koji smanjuje smrtnost od covida za 75%

Znanost 11. velj 202114:49 > 16:50
MICHAEL DANTAS / AFP (ilustracija)

Skupina znanstvenih centara koji su istraživali moguća protuupalna svojstva omega-3 masnih kiselina kod oboljelih od covida-19, objavila je rezultate studije prema kojoj razlika u razinama ovog esencijalnog nutrijenta u organizmu može činiti dovesti do četiri puta višeg ili nižeg rizika od smrti kod oboljelih od covida.

Tijekom pandemije covida-19 znanstvenici su prethodno utvrdili velike razlike u stopi smrtnosti oboljelih u ovisnosti na nekoliko drugih faktora koji se tiču stanja organizma oboljelih, primjerice vitamina D.

VEZANE VIJESTI

Specijalizirani znanstveni žurnal PLEFA sada je objavio rezultate pilot studije kojom se pratilo 100 hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 u ovisnosti od razine omega-3 masnih kiselina u njihovim organizmima.

Istraživanje koje potpisuje šestero znanstvenika navodi da je bila riječ o analiziranju medicinske dokumentacije u odnosu na uzorke krvi kod 100 ljudi koji su već ranije, uglavnom uspješno, bili na liječenju od covida u Medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu.

Proveli su složenu selekciju podataka u odnosu na dobne skupine, razne druge demografske i zdravstvene faktore i došli su do zaključka da su se povišene razine omega-3 masnih kiselina kod oboljelih podudarale i s bitno nižom smrtnosti i s bitno rjeđe najtežim razvojem covida-19.

Riblje ulje je bogato omega 3 masnim kiselinama

“Dugi lanci omega 3 masnih kiselina koji se nalaze u ribljem ulju imaju mnoštvo uloga u biološkim aktivnostima, uključujući izravno i neizravno moduliranje upalnog odgovora i oslobađanja citokina”, navodi se u zaključku istraživanja i dodaje:

VEZANE VIJESTI

“Viši unosi i razine omega 3 povezani su nižim razinama upalnih citokina u cirkulaciji, a intervencija s ribljim uljem njihove razine još snižava.”

Rezultate tog istog istraživanja objavio je u priopćenju na njemačkom Presseportal i biotehnološki laboratorij iz Münchena čiji su stručnjaci surađivali na tom projektu. Njihovo priopćenje direktno se referira na podatke iz istraživanja sudbina 100 pacijenata iz Cedars-Sinaija:

“Od 25 pacijenata s najvišim vrijednostima omega 3 masnih kiselina, preminuo je jedan pacijent, dok je od preostalih 75 pacijenata, s nižim vrijednostima, preminulo 13 pacijenata.”

Nakon korekture odnosa i brojki u priopćenju se dalje navodi:

“Relativni rizik od smrti od covida-19 s indeksom omega 3 masnih kiselina manjim od 5,7 bio je četiri puta viši nego kod indeksa omega 3 masnih kiselina višim od 5,7.”

Konkretnu izjavu potpisuje Clemens von Schacky, inače voditelj odjela preventivne kardiologije na Sveučilištu Ludwig Maximillian u Münchenu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.