Otkrili kombinaciju simptoma koja znači 65 puta veće šanse da dijete ima koronu

Znanost 02. sij 202109:17 > 09:32
Dijete u Italiji hospitalizirano zbog covida-19
FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Znanstvena istraživanja simptoma covida-19 kod djece i mladih problematična su zato što zaraženi u tom dijelu populacije češće imaju asimptomatski tijek bolesti. Nova studija iz Kanade ipak je uspjela uočiti određene pravilnosti.

Istraživanje je provela skupina znanstvenika sa Sveučilišta Alberta Edmonton i, kako prenosi specijalizirani portal WebMD, od nekoliko tisuća djece koja su bila pozitivna na SARS-CoV-2, najčešći simptomi koji su se pojavljivali bili su probavne smetnje, povišena temperatura i glavobolja. Jedna trećina djece i mladih koja je bila pozitivna na koronavirus, nije imala nikakvih simptoma, što je obilježilo istraživanje na niz načina.

VEZANE VIJESTI

“(Zbog toga je) pronalaženje djece koja bi mogla vjerojatno biti zaražena koronavirusom, vrlo zahtjevno. Kod djece je puno veća vjerojatnost asimptomatske zaraze SARS-CoV-2 nego što smo utvrdili, naprosto zbog vjerojatnosti da mnogi neće niti biti testirani”, objasnio je taj dio dr. Finlay McAlister, jedan od supotpisnika istraživanja.

Zanimljivo je da su se kašalj i curenje nosa, iako također relativno često prisutni kao simptomi kod djece zaražene koronavirusom, pokazali kao ne baš najbolji indikator. Znanstvenici su utvrdili da je takve simptome, uslijed drugih problema – poput prehlade ili gripe, imao značajan dio i one djece koji su na testiranjima na koronavirus bila negativna:

“Mnogi drugi simptomi nalik gripi (poput kašlja, curenja nosa ili upaljenog grla) bili su uobičajeni ili vrlo uobičajeni i kod djece koja su na SARS-CoV-2 bila negativna i ta je okolnost dovela do težeg predviđanja covida-19 kod djece.”

Istraživanje je izvorno objavio Canadian Medical Association Journal i jedan od zaključaka je da bi nadležne službe trebale primijeniti simptome po kojima se ispituje koja su djeca zaražena koronavirusom, odnosno koju djecu bi čim efektnije trebalo slati na testiranje. Uzorak je bio veliki, 2400 djece i Alberte u razdoblju od 13. travnja do 30. rujna.

VEZANE VIJESTI

Najčešći simptom bio je gubitak njuha i, odnosno ili, osjeta okusa, koji je kod zaražene djece bio sedam puta češći nego kod nezaražene. Probavni problemi kod zaražene djece su bili pet puta češći nego kod zdrave, a glavobolje dvaput. Povišena temperatura bila je simptom covida-19 za relativno niskih 68 posto više zaražene djece u odnosu na nezaraženu.

Iz istraživanja iskristalizirao se ipak vrlo pouzdan kriterij za izrazito precizno predviđanje da je dijete oboljelo od covida-19; riječ je bila o kombinaciji simptoma gubitka okusa odnosno mirisa, zatim glavobolje i probavnih smetnji Takva djeca, s takvom kombinacijom simptoma, na koronavirus su bila čak 65 puta češće pozitivna od djece s drugačijim simptomima ili bez njih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar