Stručnjaci upozoravaju: Podvarijante omikrona mogle bi izazvati novi val korone

Zdravlje 20. lip 202214:31
Joseph Prezioso/AFP

"Nemojte misliti da se pandemija covida povlači. Možda će se razvijati i postati ozbiljnija", upozorili su ovaj tjedan stručnjaci. BA.4 i BA.5 najnovije su podvarijante vrlo zarazne varijante omikron, a čini se da imaju neke karakteristike koje bi mogle predstavljati novi val covida.

BA.4 i BA.5 krajem svibnja označene su kao “varijante koje izazivaju zabrinutost”. Prvi put su otkrivene u Južnoj Africi u siječnju. Danas se sve više pojavljuju u SAD-u. Američki centar za prevenciju bolesti je u utorak priopćio da BA.4 i BA.5 sada čine 21 posto slučajeva covida širom zemlje.

“Čini se da su ove dvije subvarijante bolje u izbjegavanju zaštite od cjepiva i imuniteta od prethodnih infekcija”, kažu stručnjaci.

VEZANE VIJESTI

“Vrlo sam zabrinut”, rekao je za Reuters dr. Gregory Poland, šef istraživačke skupine za cjepiva klinike Mayo.

Stručnjaci kažu da sposobnost BA.4 i BA.5 da izbjegnu slojeve zaštite čini reinfekcije vjerojatnijima, što može rezultirati drugim valom virusa.

Mogu li BA.4 i BA.5 uzrokovati teže oblike bolesti?

Sveukupno, varijanta omikron proizvela je blaži oblik bolesti od prethodnih varijanti poput alfe i delte. To je zato što omikron prvenstveno utječe na gornje dišne puteve, uzrokujući simptome slične prehladi ili alergiji, umjesto da se smjesti u pluća, što je rane varijante učinilo tako smrtonosnima.

No, Guardian je ovaj tjedan izvijestio o istraživanju sa Sveučilišta u Tokiju koje sugerira da su podvarijante BA.4, BA.5 i BA.2.12.1 možda evoluirale da bi ponovno ciljale plućne stanice umjesto tkiva gornjih dišnih putova, čineći ih sličnim alfi ili delti.

“Naša istraživanja sugeriraju da je rizik od ovih varijanti, posebice BA.4 i BA.5, za globalno zdravlje potencijalno veći od rizika izvornog BA.2”, rekao je glavni autor studije, Kei Sato.

Zdravstveni stručnjaci kažu da BA.4 i BA.5 ne uzrokuju težu bolest od drugih oblika omikrona, a cjepiva i boosteri i dalje pružaju snažnu zaštitu od ozbiljnih oblika bolesti. No, necijepljene osobe su ranjive, a kontinuirana sposobnost virusa da mutira znači da pandemija nije gotova, piše portal Eatthis.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar