Studija: Booster doza Johnson & Johnsona bolje štiti od treće doze Pfizera

Znanost 30. pro 202114:151 komentar
Izvor: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP, Ilustracija

Podaci studije provedene na južnoafričkim zdravstvenim djelatnicima pokazuju kako dvije doze cjepiva Johnson & Johnson pružaju zaštitu od 85 posto od hospitalizacije u slučaju zaraze varijantom omikron.

Kompanija Johnson & Johnson također je objavila svoje zasebno istraživanje, koje pokazuje kako je njena druga doza izuzetno efikasna kao booster cjepivo za one koji su se prvotno cijepili Pfizerom, piše ABC News.

Studija provedena u laboratoriju pokazala je da je booster doza cjepiva J&J više podigla razinu antitijela i T-stanica nego treća doza Pfizera – kod onih koji su se prije toga cijepili tim cjepivom.

Dobro je miješati cjepiva?

Ovi najnoviji podaci idu u prilog tezi da bi miješanje cjepiva moglo biti učinkovita strategija, no treba uzeti u obzir da se radi o istraživanju provedenom u laboratoriju te bi rezultati mogli imati svoja ograničenja.

“Naša analiza pokazuje da je booster doza cjepiva Johnson & Johnson uzrokovala značajno povećanje razina neutralizirajućih antitijela i T-stanica u slučaju varijante omikron”, rekao je imunolog Dan Barouch, direktor Centra za virusologiju i istraživanje cjepiva pri BIDMC-u.

Za cjepivo J&J smatra se da je manje učinkovito od cjepiva Pfizer i Moderna. I doista, mnogi se stručnjaci slažu da jedna doza Johnson & Johnsona nije tako učinkovita kao dvije doze drugih proizvođača. No, izgleda da dvije doze cjepiva J&J daju snažnu zaštitu od covida-19, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar