Studija: Booster Janssena u 85% slučajeva štiti od hospitalizacije zbog omikrona

Znanost 14. sij 202213:032 komentara
Johnson&Johnson, Janssen, cjepivo, vakcina, cijepljenje
Izvor: MIGUEL MEDINA / AFP

Booster doza Johnson&Johnsona protiv covida-19 je 85 posto djelotvorna u zaštiti protiv hospitalizacije zbog omikron varijante 1-2 mjeseca nakon cijepljenja, rekla je predsjednica Južnoafričkog vijeća za medicinska istraživanja (SAMRC) u petak.

Glenda Gray iznijela je nalaze istraživanja SAMRC-a na brifingu južnoafričkog ministarstva zdravstva o petom valu covida-19, izazvanog širenjem nove varijante.

“Ustanovili smo 85-postotnu učinkovitost i utvrdili da se učinkovitost te vrste cjepiva održava do dva mjeseca”, rekla je. “Vrlo smo sretni da možemo izvijestiti o vrlo visokim razinama učinkovitosti cjepiva protiv omikrona”, rekla je.

U istraživanju je sudjelovalo 477.234 zdravstvenih radnika, od kojih su svi cijepljeni J&J cjepivom. Od njih 236.000 – otprilike pola – primilo je J&J booster dozu.

Proučavala se hospitalizacija među zdravstvenim radnicima zaraženima u četvrtom valu i ustanovljeno je da booster doza smanjuje hospitalizacije za 63 posto u prva dva tjedna nakon primanja boostera, a nakon toga se povećala do 85 posto u razdoblju između 1-2 mjeseca.

“Ovo je prvi svjetski dokaz učinkovitosti cjepiva (protiv omikrona) primjenom cjepiva J&J”, rekla je Gray.

Južnoafričke vlasti dosad su prednost davale Pfizerovu cjepivu – primijenile su 21 milijun doza, tri puta više od otprilike oko 7 milijuna primijenjenih doza cjepiva J&J.

Međutim cjepivo J&J smatra se logistički mnogo poželjnijim jer je to režim jednokratnog cjepiva koje je lakše primijeniti u udaljenim ruralnim područjima u kojima praćenje može biti otežano.

Podaci potvrđuju već snažne svjetske dokaze da omikron može izbjeći zaštitu cjepiva kad je u pitanju početna zaraza.

Među sudionicima istraživanja bilo je oko 30.000 zaraza za vrijeme vala omikron varijante, u usporedbi sa samo oko 11.000 u prijašnjim valovima izazvanima delta i beta varijantama.

Istraživanje je također pokazalo da su osobe zaražene HIV-om podložnije hospitalizaciji zbog omikrona.

“Oni (koji su hospitalizirani) imaju veću vjerojatnost da su zaraženi HIV-om a manju da imaju druge komorbiditete u usporedbi s razdobljem beta i delta varijante”, ustvrdila je Gray.

Prevalencija HIV-a u Južnoj Africi iznosi oko 13 posto.

Odvojeno istraživanje Južnoafričkoga nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) u petak je sugeriralo da omikron može izazvati manje tešku bolest od prijašnjih varijanti, čak i među necijepljenima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar