Nakon rijetke bolesti postcovida u djece srce se vraća u normalu

Zdravlje 01. velj 202209:39 > 09:46
Izvor: Pixabay / Ilustracija

U djece kod koje se razvije rijedak, ali po život opasan multisistemski upalni sindrom povezan s covidom-19 (MIS-C), srčana funkcija počinje se oporavljati unutar tjedan dana od dijagnoze te se srce vraća u normalu unutar tri mjeseca, pokazali su rezultati nove studije.

Otprilike četiri do šest tjedana nakon izloženosti covidu-19, MIS-C u djece može prouzročiti upalu srca, pluća, bubrega i gastrointestinalnih organa.

U 80 posto slučajeva bolest utječe na djetetovu lijevu srčanu klijetku koja pumpa krv u ostatak tijela.

Znanstvenici su proučili slučajeve 60-ero djece hospitalizirane s multisistemskim upalnim sindromom, od kojih su u 70 posto postojali dokazi o oštećenju srčanog mišića, i 60 zdrave djece sa zdravim srcem.

Ehokardiografija i magnetska rezonancija pokazale su da su sve abnormalnosti u hospitalizirane djece “nestale unutar prvog tjedna, nakon čega je uslijedilo kontinuirano poboljšanje i u prestojeća tri mjeseca potpuna normalizacija stanja”, objavili su znanstvenici u časopisu Journal of the American Heart Association.

Istaknuli su da su kod polovice djece promjene u funkciji srca povezane s multisistemskim upalnim sindromom nestale u roku od šest dana.

Studija nije evaluirala tijek ostalih posljedica.

Dr. Anirban Banerjee iz Dječje bolnice u Philadelphiji kazao je da je “oporavak djece protjecao izvrsno.”

Dodao je da su uočeni nalazi iznimno značajni za liječenje djece s MIS-C.

“Oni nam mogu pružiti i smjernice kada je posrijedi postupni povratak bavljenju sportom nakon oporavka djetetova srčanog mišića, a to je tri do četiri mjeseca kasnije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.