Studija otkrila koje se nuspojave cjepiva protiv covida javljaju kod djece

Zdravlje 01. sij 202221:581 komentar
MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia / ilustracija

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je rezultate studije u kojoj su se analizirale nuspojave cjepiva protiv covida-19 kod djece.

U ispitivanjima prije autorizacije cjepiva Pfizer, cijepljenja djeca u dobi od pet do 11 godina prijavila su blage do umjereno teške lokalne i sistemske reakcije. Nisu zabilježeni ozbiljni događaji povezani s cijepljenjem, navodi CDC.

Nakon autorizacije cjepiva, primijenjeno je osam milijuna doza, a ozbiljne nuspojave rijetko su prijavljivane, piše u izvješću.

PROČITAJTE JOŠ

Rezultati studije sugeriraju da se kod djece nakon cijepljenja Pfizerom mogu očekivati uglavnom lokalne i sistemske reakcije i to češće nakon druge doze.

Najčešće nuspojave nakon cijepljenja uključivale su bol na mjestu injekcije, umor ili glavobolju. Vrućica se češće javljala nakon druge doze cjepiva.

Najčešće prijavljena stanja i dijagnostički nalazi među ozbiljnim nuspojavam bili su groznica, povraćanje i povećan troponin. Prijavljeno je i 15 slučajeva miokarditisa, od kojih je 11 potvrđeno. Njih sedam se oporavilo, a četvero je bilo u procesu oporavka tijekom prijave.

Miokarditis je rijetka i ozbiljna nuspojava, a čini si da se češće javlja kod muškaraca u dobio od 12 do 29 godina. Miokarditis se kod djece u dobio od pet do 11 godina pojavljuje rijetko, piše CDC.

CDC ističe da je cijepljenje i dalje najučinkovitiji način sprječavanja infekcije covida-19. Pfizerovo cjepivo preporučuje se za djecu od pet do 12 godina, a roditelje i skrbnike treba obavijestiti da se nakon cijepljenja mogu javiti lokalne i sistemske reakcije.

CDC i FDA nastavit će pratiti sigurnost cjepiva i pravovremeno će ažurirati smjernice i preporuke vezane uz cijepljenje protiv covida-19.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar