Studija pronašla neobičnu vezu između konzumiranja ribe i rizika od raka kože

Zdravlje 13. lip 202211:58 > 14:55
Izvor: Pixabay/ilustracija

Više od tri milijarde ljudi diljem svijeta oslanjaju se na ribu kao izvor hrane. Riba je popularan izvor proteina i zdravih masnoća u dijetama koje preporučuju liječnici, kao što su mediteranska i skandinavska dijeta.

Ali nova istraživanja daju naslutiti da, kao i sa svim drugim stvarima, previše ribe možda bi moglo štetiti zdravlju, piše Science Alert.

Velika, dugoročna studija, koja je obuhvaćala gotovo 500.000 ljudi, pokazala je da oni koji konzumiraju više ribe od ekvivalenta polovice limenke tune dnevno imaju 22 posto veći rizik od dobivanja malignog melanoma. “Melanom je peti najčešći oblik raka u SAD-u i rizik od dobivanja melanoma iznosi 1 od 38 za bijelce, 1 od 1.000 za crnce, i 1 od 167 za latinoamerikance”, objašnjava dermatologinja sa Brown sveučilišta, Eunyoung Cho.

Važno je naglasiti da ovo ne znači da bismo trebali izbjegavati ribu. Ova studija pokazuje trend, a ne temeljni uzrok, što znači da istraživači nisu jasno pokazali da često konzumiranje ribe povećava rizik od raka kože. Čak i ako se pokaže da direktna poveznica postoji, benefiti jedenja ribe daleko su veći od rizika.

Ipak, tako jaka veza u velikom uzorku, koja ima smisla u širem kontekstu našeg trenutnog okoliša, traži dalju istragu. “Iako rezultati dolaze iz takozvane kohortne studije, što znači da su observacijski i ne daju indikacije uzroka, ne može ih se ignorirati”, kaže nutricionistica sa sveučilišta u Newcastleu, Clare Collins, koja nije bila dio studije. “Uloga zagađivača koji bi mogli biti prisutni u nekim vrstama riba mora biti preispitana.”

Jasno je dokazano da se toksini u našem okruženju, uključujući one za koje je poznato da direktno uzrokuju rak, kao što su teški metali, talože u hranidbenom lancu.

Na primjer, živa koja se ispušta kroz industrijske procese kao što je izgaranje ugljena dolazi do naših vodenih puteva, gdje ju mikrobi razgrađuju u metil-živu. Nju unose planktoni, nakon čega se taloži u tkivu račića koji se planktonima hrane, a ribe jedu račiće i tako dalje. Koncentracija je sve veća kako se penje hranidbenim lancem, u procesu koji se zove biomagnifikacija.

“Nagađamo da bi ovi rezultati mogli biti povezani s kontaminantima u ribi, kao što su dioksini, arsen, živa ili poliklorirani bifenili”, kaže Cho. “Prethodna istraživanja pokazala su da je češće konzumiranje ribe povezano s višim razinama ovih zagađivača u tijelu. Također su pronašla sponu između tih zagađivača i višeg rizika od dobivanja raka kože”.

Istraživački tim, koji je vodila Yufei Li, epidemiologinja s Brown sveučilišta, koristio je podatke iz studije o prehrani i zdravlju u kojoj su ispitanici sudjelovali između 1995. i 1996. te podatke su spojili s nacionalnim indeksom smrti i državnim podatcima o raku. Rezultati su pokazali da je rizik od melanoma 22 posto veći u onih koji dnevno konzumiraju otprilike 43 grama ribe, u usporedbi s onima koji su konzumirali prosječnu količinu (oko 3 grama dnevno).

Ova poveznica je linearna, što znači da je količina konzumirane tune povećavala stopu pojave raka, i bila je konzistentna kroz nekoliko demografskih i životnih faktora nakon što su uzeti u obzir drugi rizici kao što je broj madeža, boja kose, povijest teških opeklina od sunca i količina izlaganja suncu.

Valja napomenuti da je količina konzumacije ribe izračunata na početku studije, a ona se mogla mijenjati tijekom života sudionika.

Rezultati ovog istraživanja nimalo ne umanjuju ostale, jasno dokazane uzročnike raka kože. “Ključno je da ne zakompliciramo poruku o prevenciji”, upozorava Matthew Browne, izvršni direktor australskog instituta za melanome, u komentaru na studiju. “Znanstveni dokazi su jasni – izlaganje suncu nosi daleko najveći rizik od dobivanja melanoma”.

Ali, kako se razine zagađivača povećavaju zbog sve većeg iskorištavanja zemlje i klimatskih promjena (koncentracije žive u nekim vodama povećavaju se s povećanjem padalina), ovaj potencijalni uzročnik raka kože ne smije se zanemariti. Li i suradnici pozivaju na daljnja istraživanja.

Studija je objavljena u medicinskom časopisu Cancer Causes & Control.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar