Švicarci će zbog znanosti zakopati 2000 para gaća u zemlju

Znanost 12. tra 202110:211 komentar
Izvor: Karolina Grabowska/ Pexels

Širom Švicarske poljoprivrednici i vlasnici vrtova zakopat će 2000 para bijeloga donjeg rublja u sklopu znanstvene studije o kvaliteti tla.

Državni institut za istraživanja Agroskop dobrovoljcima koji sudjeluju u istraživanju šalje po dva para pamučnih gaća, a njihova je zadaća zakopati ih u zemlju u svojem vrtu ili na poljoprivrednom dobru.

Nakon određenog vremena gaće će se iskopati te će se ispitati u kakvom su stanju, što će biti pokazatelj u kolikoj su mjeri sitni organizmi razgradili tekstil.

“To će biti pokazatelj kakvoće tla”, rekao je voditelj projekta Marcel van der Heijden.

Ekolog je za dpa otkrio i da su u Kanadi već obavljali slične eksperimente, no ne ovako opsežne. Otprije je poznato da se u sklopu proučavanja kakvoće tla u zemlju zakopavaju vrećice čaja.

Volonteri koji su se javili na Agroskopov poziv, za usporedbu će u zemlju zakopati i standardizirane vrećice čaja te će uzeti uzorke tla kako bi testirali pouzdanost nove metode u kojoj se koriste pamučne gaće. Projekt se provodi pod nazivom “Evidence Underpants”.

Jedan par donjih gaća bit će otkopan i fotografiran nakon što pod zemljom bude mjesec dana, a drugi će se par otkopati nakon dva mjeseca. Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana – što se pronađe više rupa na gaćama, znači da je tlo zdravije.

Heijden je rekao da je jedna od svrha studije istaknuti na koji način tlu prijete erozija, prekomjerna upotreba gnojiva i izgradnja.

Agroskopovi stručnjaci kažu da se svake godine u svijetu u potpunosti uništi područje koje je površinom dva i pol puta veće od Švicarske. Na takvim je područjima kasnije nemoguće obavljati bilo kakve poljoprivredne radove jer je tlo neplodno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar