Trećina osoba koje su preboljele covid mogle bi imati PTSP

Znanost 19. velj 202114:37 > 14:55
koronavirus, covid-19, testiranje
Izvor: CESAR MANSO / AFP

Talijanska studija pokazala je da bi oko 30% osoba koje su preboljele covid-19 moglo razviti posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). 

Studija je obuhvatila 381 bolesnika. Među onima kod kojih se razvio PTSP više je bilo žena (55,7%), a njih 34,8% imalo je višu stopu psihijatrijskih poremećaja u povijesti bolesti, izvijestili su dr. Delfina Janiri iz Sveučilišne bolnice Gemelli u Rimu i kolege.

VEZANE VIJESTI

Istraživači su naveli da su potrebna daljnja longitudinalna istraživanja koja bi pomogla u razvijanju strategije prevencije, a istaknuli su da je njihov podatak da bi se kod 30,2% bolesnika mogao razviti PTSP u skladu s podacima vezanim uz druge koronaviruse kao što su SARS i MERS.

Janiri i kolege proučavali su pacijente koji su preboljeli covid-19 i koji su imali naknadni zdravstveni pregled i to u razdoblju od travnja do listopada 2020. godine. Pacijentima su ponuđene i medicinske i psihijatrijske procjene, prenosi MedPage Today.

Prosječna dob pacijenata je 55 godina, a većina je bila hospitalizirana tijekom bolesti (81,1%). Prosječni boravak u bolnici trajao je 18 dana.

Depresivne epizode i anksioznost

Osim PTSP-a, istraživači su također otkrili da je 17,3% imalo depresivne epizode, a 7% anksiozni poremećaj.

Dodatni okidač za razvoj PTSP-a mogu biti i ekstremne respiratorne smetnje koje je pacijent iskusio tijekom bolesti. Pomoćnik ravnatelja na odjelu intenzivne njege u Nashvilleu Jim Jackson istaknuo je da dodatni problem predstavlja i to što neke osobe uopće nisu svjesne da imaju PTSP.

“Značajan postotak pacijenata ima PTSP, a da to ne zna. Znaju da neto nije u redu, ali ne misle da imaju PTSP”, rekao je Jackson.

No, Jackson ističe da se ovaj PTSP može liječiti kroz grupe podrške i razne vrste psiholoških terapija. Jedan od problema koji bi se mogao pojaviti jest kako spojiti pacijenta s PTSP-om sa stručnjacima za mentalno zdravlje koji znaju liječiti PTSP.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar