Ubod u rame i što dalje? Što se točno događa po cijepljenju?

Znanost 28. pro 202014:50 > 30. pro 2020 20:48
Cijepljenje protiv covida-19.
JACK GUEZ / AFP

Reutersovi reporteri i Spiegelovo uredništvo Znanosti kratko i precizno objasnili su, citirajući vodeće svjetske stručnjake, koje sve nuspojave mogu očekivati cijepljenji protiv covida-19.

Članak objašnjava da su u Njemačkoj kao više manje i diljem EU-a građani koji su voljni cijepiti se protiv covida, podijeljeni u tri kategorije hitnosti.

Prvi na rasporedu cijepljenja su osobe najrizičnije za obolijevanje od teškog oblika covida; osobe starije od 80, štićenici domova za starije i nemoćne, medicinski radnici, posebno oni iz odjela intenzivne skrbi, te njegovatelji. Slijede osobe starije od 70, oboljeli od demencije, policajci, snage reda, beskućnici i izbjeglice. Nakon njih po prioritetu slijede građani stariji od 60, kronični bolesnici, odgajatelji, prosvjetni radnici.

Što se događa pri cijepljenju?

Cijepljenje protiv covida-19 daje se u dvije doze, injekcije u rame, u razmaku od tri tjedna. Cjepivo BioNTech-Pfizer u potpunosti je od covida zaštitilo 95 posto cijepljenjih, a preostalih pet posto bilo je pošteđeno teškog covida i smrti. Nuspojave su zabilježene, i to blage do umjerene.

VEZANE VIJESTI

Rezultati kliničkih istraživanja navode da su nuspojave brzo prošle, te da su bile izraženije nakon druge nego nakon prve doze cjepiva. U 3,8 posto slučajeva prijavljen je umor kao nuspojava, a u dva posto slučajeva glavobolja. Uočeno je također da su starije osobe manje podložne nuspojavama.

Članak Der Spiegela i Reutersa dalje objašnjava da je u ovom slučaju riječ o cjepivu izrađenom po tehnologiji mRNA, odnosno koristeći sustav prenošenja informacija u ljudskom tijelu kojim se upravlja koje će proteine proizvoditi neka stanica. Ovo cjepivo u stanice donosi informaciju o kojem je stranom proteinu riječ – virusa SARS-CoV-2 – čijeg nositelja (virusa) treba napasti.

Kakvu zaštitu pruža cjepivo?

Cjepivo od oboljenja štiti jedan tjedan nakon primitka druge doze, odnosno, četiri tjedna od primitka prve doze. Sigurno je to da cjepivo u potpunosti štiti od teškog covida i smrti, ali je zasad još uvijek nepoznato štiti li kod onih 95 posto koje u potpunosti zaštiti od oboljenja, i od toga da ne može viruse širiti dalje.

VEZANE VIJESTI

Neka cjepiva to čine, primjerice ona protiv hepatitisa A, ali neka to nisu u stanju; cijepljenja osoba ne može oboljeti, ali može prenijeti virus nekome. Još uvijek nije sasvim jasno niti to koliko dugo cjepivo štiti od covida-19. Na to se računa da će se morati pričekati nemalo mjeseci otkako su cijepljeni prvi dobrovoljci u trećoj kliničkoj fazi istraživanja.

“Do tada je najbolje izbjegavati kafiće i mjesta na kojima se okuplja puno ljudi”, preporučila je Reutersovom reporteru Anita Shet, specijalistkinja za zarazne bolesti na Johns Hopkins Bloombergovoj školi za javno zdravlje.

Predstavlja li cjepivo povatak u normalan život?

Još ne. Znanstvenici apeliraju da se i cijepljene osobe pridržavaju mjera: držanja razmaka, pranja ruku i nošenja maske. Michelle Barron, glavna medicinska direktorica za prevenziju zaraza na UCHealthu u Coloradu, upozorava:

“Kao i sva druga cjepiva, i ovo kod određenih skupina pacijenata može djelovati zbilja jako dobro, dok kod drugih može biti manje djelotvorno. Znači li to da si možete priuštiti nakon cjepiva bezbrižno i nezaštićeno ući u avion ili si doma pozvati 30 ljudi? Vjerojatno ne.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar