Velika studija otkrila: Nema ozbiljnih nuspojava nakon cijepljenja mRNA cjepivom

Zdravlje 10. lis 202117:033 komentara

Velika studija kojom je obuhvaćeno šest milijuna osoba otkrila je da mRNA cjepiva Pfizer i Moderna ne izazivaju ozbiljne nuspojave. Istraživači će i dalje nastaviti motriti podatke o cijepljenima.

Analizirajući medicinske kartone 6,2 milijuna osoba cijepljenih jednom dozom mRNA cjepivom i 5,7 osoba cijepljenih s dvije doze, znanstvenici nisu pronašli statističke dokaze koji bi povezali cijepljenje s bilo kojim od 23 ozbiljna ishoda.

Svaka moguća nuspojava u konačnici odabrana u suradnji sa stručnjacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na temelju novih zabrinutosti, hipotetskih veza i početnih nalaza kliničkih ispitivanja.

VEZANE VIJESTI

Rezultati koje su znanstvenici tražili uključivali su neurološke poremećaje, kao što su napadaji, encefalitis i Guillain-Barréov sindrom, kardiovaskularne probleme, kao što su infarkt miokarda, moždani udar i plućne embolije i druga ozbiljna stanja, kao što su Bellova palsija, appendicitis i anafilaksija.

Uspoređujući necijepljene osobe i one koji su cijepljeni mRNA cjepivom, cijepljene osobe u posljednjih nekoliko tjedana nisu imali nikakvih ozbiljnih zdravstvenih problema i učinaka, pokazala je studija objavljena u časopisu JAMA.

“Cijepljenje ostaje najbolji način da se zaštitite od virusa”

Iako su se neke ozbiljne nuspojave javljale vrlo rijetko, autori kažu da nijedna od njih nije bila dovboljno jaka da bi prešla unaprijed određeni “signalni prag”, što je potrebno da bi se smatrala statistički značajnom.

“Rezultati ovog istraživanja veliki su primjer koliko ozbiljno CDC uzima sigurnost cjepiva, te koliko smo temeljiti i transparentni u našim sigurnosnim naporima”, izjavio je Tom Shimabukuro, zamjenik ravnatelja Ureda CDC-a za sigurnost cijepljenja.

Dodao je da cjepiva protiv covida-19 prolaze najintenzivnije sigurnosno praćenje u povijesti SAD-a. “Cijepljenje ostaje najbolji način da zaštitite sebe i svoje najdraže od virusa koji je odnio milijune života.”

mRNA cjepiva nisu povezana s povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka

Istraživači nisu pronašli dokaze koji povezuju cjepiva protiv mRNA, poput Pfizera ili Moderne, s povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka.

Upala srca zbog cjepiva također je odnedavno počela izazivati zabrinutost, posebno među mlađim ljudima koji se cijepe. Analiza svih uzrasta do sada cijepljenih nije otkrila značajnu povezanost između miokarditisa ili perikarditisa i mRNA cjepiva.

VEZANE VIJESTI

Samo su 34 slučaja upale srca identificirana među mladim ljudima, u dobi od 12 do 39 godina. To se obično događalo u roku od tjedan dana od primanja cjepiva, a gotovo svi pacijenti su se oporavili do trenutka pregledavanja njihovih medicinskih kartona.

Omjer rizika i koristi

Istraživači navode da bi osobe trebale razmisliti o omjeru rizika i koristi koje cjepivo donosi u borbi s pandemijom. Čini se da su ozbiljne nuspojave povezane s cjepivom iznimno rijetke, što znači da je cijepljenje još uvijek najsigurnija mjera za zaštitu zdravlja.

Znanstvenici su potvrdili 55 slučajeva teških alergijskih reakcija nakon cijepljenja, a većina tih slučajeva dogodila se unutar prvih trideset minuta nakon primanja cjepiva kada se pacijenti obično pomno prate, piše Science alert.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar