VIDEO Jeste li znali da se čak 65 posto životinjskih vrsta smije?

Znanost 24. stu 202211:391 komentar
Izvor: Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia

Smijeh je jedan od najprirodnijih, a zasigurno i jedan od najljepših prirodnih nagona kod ljudi. Većina ljudskih beba počinje se glasno smijati s tri do četiri mjeseca, puno prije nego što nauče govoriti ili hodati. Izražavanje užitka i sreće prirodno je svakom živom biću, no kako je pokazalo istraživanje, nismo ni blizu jedina vrsta koja komunicira smijanjem.

Znanstvenici na Sveučilištu California u Los Angelesu identificirali su čak 65 životinjskih vrsta koje ispuštaju neke vrste zvukova kad su sretne, odnosno, kako bi ljudi rekli, koje se smiju.

Da se neke životinje smiju, već je dobro poznato i dokumentirano. Primjerice, svi znamo da se majmuni i štakori smiju, ali neke bi vas vrste mogle iznenaditi. Osim poduljeg popisa primata tu se nalaze i domaće krave, psi, lisice, tuljani, mungosi i tri vrste ptica.

Primatologinja i antropologinja Sasha Winkler te profesor komunikacije Greg Bryant objavili su svoj novi znanstveni rad o životinjskom svijetu u časopisu Bioacoustics.

Autori su istraživali razne zaigrane zvukove, snimali ih na razne načine i analizirali. I dok se neke životinjske vrste smiju doista očito i glasno, neke je malo teže dokumentirati i snimiti, no premda su tiši, jednako su veseli.

Pogledajte ove lisice koje se smiju poput male djece:

Jeste li ikad vidjeli bonobo čimpanzu kako se smije?

Smijeh kod nekih životinja nije jasan i prepoznatljiv na prvu kao kod primjerice lisica ili čimpanzi. Znanstvenici sa Sveučilišta Humboldt u Berlinu otkrili su da se štakori smiju kad ih se škaklja i u tome uživaju!

Ne samo to, kad maknete ruku, tražit će je gdje je nestala. No, zvukove koje oni ispuštaju pritom, čovjek ne može čuti bez posebnih instrumenata.

Znanstvenici smatraju da će nam proučavanje smijeha kod životinja pomoći da bolje shvatimo vlastitu evoluciju ponašanja, prenosi Upworthy.

“Ovaj rad jasno pokazuje da je fenomen, koji se nekad smatrao specifičnim za ljudsku vrstu, usko povezan s drugim vrstama već milijunima godina, samo mi to nismo otkrili”, rekao je Bryant i dodao:

“Kad se smijemo, drugima pružamo informacije o tome da se dobro osjećamo i pozivamo druge da nam se pridruže u veselom raspoloženju. Neki stručnjaci smatraju da ovo ponašanje dijele i druge životinje kad se igraju pa smijeh smatraju ljudskom verzijom evolucijskog signala, odnosno poziva na igru.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar