VIDEO Potres u Meksiku izazvao valove u Đavoljoj jami u Dolini smrti u SAD-u

Znanost 23. ruj 202213:29
Izvor: Screenshot YouTube

Snažan potres koji je pogodio Meksiko u ponedjeljak izazvao je "cunami" u špilji smještenoj na zapadu Sjedinjenih Država, u središnjem dijelu kalifornijske Doline smrti, objavile su službe Američkih nacionalnih parkova (NPS). 

Valovi visoki 1,20 metara zapljusnuli su jamu nazvanu “Devil’s Hole” — Đavolja jama — 22 minute nakon potresa u ponedjeljak, što je snimljeno videom, navodi NPS u priopćenju.

Seizmička energija prevalila je 2400 kilometara preko zemljine kore do vapnenačke jame ispunjene vodom u Nevadi. Ta pojava pomaknula je sedimente i stijenje u bazenu što je bez sumnje iznenadilo desetke riba koje ondje žive.

Cyprinodon diabolis, endemska riba u Devils Holeu koja se hrani algama što rastu u jami, čini se nije pretrpjela štetu. “Ribe su preživjele više takvih događaja zadnjih godina”, rekao je Kevin Wilson, stručnjak za ekologiju u NPS-u koji radio u nacionalnom parku Dolina smrti. “Nismo pronašli nijednu uginulu ribu nakon tih udara”, rekao je.

Potres u ponedjeljak, magnitude 7,7 usmrtio je dvije osobe na zapadu Meksika i oštetio nekoliko tisuća zgrada te izazvao paniku u pokrajini 400 kilometara udaljenoj od meksičke prijestolnice. Nakon prvog udara slijedio je drugi u četvrtak koji je također usmrtio dvije osobe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Komentari

Vaš komentar