WHO i FDA: Treća doza cjepiva protiv covida za sada nije opravdana

Zdravlje 13. ruj 202118:32
Izvor: Damir Spehar/PIXSELL

Primjena dodatnih doza cjepiva protiv covida-19 kod cijelog stanovništva nije za sada opravdana, ocijenili su u ponedjeljaka stručnjaci WHO-a i američke agencije za lijekove FDA.

“Cjepiva, kojih ima u ograničenoj količini, spasit će najviše života ako ih damo osobama izloženim velikoj opasnosti teškog oblika covida i koje još nisu cijepljene”, napisali su stručnjaci u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

“Sadašnji podaci ne pokazuju potrebu ponovnog cijepljenja cijele populacije, kod koje je učinkovitost protiv teških oblika i dalje visoka”, nastavlja ta skupina međunarodnih stručnjaka u kojoj ima stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije i FDA-e te nekoliko istraživačkih organizacija iz cijelog svijeta.

Mogućnost dodatne, najčešće treće doze za cijelo stanovništvo je tema burnih rasprava.

U zemljama poput Francuske, počelo je docjepljivanje trećom dozom za neke kategorije stanovništva i to najstarije (šest mjeseci nakon cijepljenja) i osobe oslabljenog imuniteta.

Te zemlje to opravdavaju padom učinkovitosti protiv delta varijante, a izgleda da se vremenom taj pad pojačava.

Neki su otišli i dalje. U Izraelu je treća doza raspoloživa za sve starije od 12 godina, pet mjeseci nakon cijepljenja. Sjedinjene Države pokreću kampanju dodatnog cijepljenja 20. rujna, počevši od najstarijih.

Ali WHO je više puta odbacio načelo dodatne doze za cijelo stanovništvo i smatra da ta mjera nije znanstveno utemeljena i ističe nejednakost sa siromašnim zemljama.

Stručnjaci čiji je članak objavljen u The Lancetu smatraju da, i ako se razina antitijela s vremenom smanjuje kod cijepljenih, to ne znači da su cjepiva manje učinkovita protiv teških oblika oboljenja.

Oni naglašavaju još jedan vid imunološkog odgovora, stanični imunitet, koji je teže mjerljiv.

Uz to preporučuju razvoj dodatnih cjepiva posebno osmišljenih za rezistentne varijante koje bi se u budućnosti mogle pojaviti, umjesto primjene dodatnih doza postojećih cjepiva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar