Znanstvenici otkrili najveću bakteriju na svijetu

Znanost 24. lip 202208:18 > 08:20
Izvor: Pierre-Yves PASCAL / Lawrence Berkeley National Laboratory / AFP

Znanstvenici su u karipskoj močvari otkrili najveću bakteriju na svijetu koja se može vidjeti golim okom, objavljeno je u časopisu Znanost (Science).

Duguljasta bijela bakterija (filamentoznog oblika) je otprilike veličine ljudske trepavice, što je čini najvećom bakterijom poznatom do sada, rekli su morski biolog iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley i koautor rada u kome je objavljeno otkriće, Jean-Marie Volland.

Koautor i biolog Olivier Gros pronašao je 2009. godine prvi primjerak ove bakterije, čije su stanište potopljeni listovi drveta mangrova koja rastu na otoku Guadalupe. Bakterija koja je duga nešto više od 0,9 centimetara nazvana je Thiomargarita magnifica ili “veličanstveni sumporni biser”.

Olivier GROS / Lawrence Berkeley National Laboratory / AFP

Gros nije odmah znao da je organizam koji je pronašao bakterija zbog njene iznenađujuće veličine. Tek kasnija genetska analiza otkrila je da je organizam jedna bakterijska stanica.

On je bakteriju pronašao i pričvršćenu na školjkama kamenica, kamenju i staklenim bocama u močvari.

Znanstvenici još nisu uspjeli bakteriju uzgojiti u laboratoriju, ali istraživači kažu da njene stanice imaju strukturu koja nije uobičajena za bakterije.

Ključna razlika je njezin veliki centralni dio ili vakuola, koji omogućava da se neke stanične funkcije obave u tom ograničenom prostoru umjesto kroz cijelu ćeliju.

Znanstvenici nisu sigurni zašto je bakterija tako velika, ali Volland pretpostavlja da bi to mogla biti njena adaptacija koja joj omogućava da je ne pojedu manji organizmi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar