Znanstvenici su pronašli potpuno novu i prirodnu plavu boju za hranu

Znanost 12. tra 202115:42
Izvor: Pixabay (Ilustracija)

Do plavih pigmenata je iznenađujuće teško doći jer je ta boja izuzetno rijetka u prirodi. No, kemičari su sada otkrili cijan plavu boju koja bi se mogla koristiti kao alternativa sintetičkim plavim bojama za hranu.

Otkriće Sveučilišta Kalifornija i proizvođača hrane Mars Wrigley objavljeno je ovog tjedna u časopisu Science Advances. Boja je dobivena iz crvenog kupusa, povrća s jakom ljubičastom bojom koja se koristi u mnogim dodacima hrani. Točnije, crpi se iz antocijanina u povrću, vodotopivog pigmenta koji se nalazi u raznim cvjetovima i voću poput borovnica i patlidžana, dajući njihove tamnocrvene, ljubičaste ili plave nijanse.

Međutim, u crvenom se kupusu nalazi samo sićušna količina prirodnog plavog antocijanina. Umjesto toga, istraživači su razvili način pretvaranja drugih antocijanina crvenog kupusa u željeni plavi antocijanin koristeći posebno dizajnirane enzime. Pomoću moćnog računala pročešljali su milijarde potencijalnih proteinskih sekvenci kako bi osmislili enzim koji bi ovu konverziju postigao s visokom učinkovitošću.

Mnoga plava bojila su opasna

U prehrambenoj industriji za plavu boju se trenutno koristi nijansa “brilijantno plava FCF” ili E133. Prema studiji, novorazvijeno prirodno cijan plavo bojilo “gotovo je identično” briljantno plavom FCF-u i također je sposobno proizvesti bogatije zelene boje u usporedbi s mnogim postojećim prirodnim plavim bojama. Čak i izvan svijeta boja za hranu, pronalazak nove plave boje bio je iznenađujuće hitan problem znanstvenika.

Dva plava pigmenta koja su se redovito koristila u tradicionalnim bojama imaju nekoliko velikih problema: pruska plava otpušta cijanid, a plavi kobalt je otrovan. Ostali plavi pigmenti problematični su za okoliš i upitno im je trajanje. Zbog toga su kemičari bili toliko zadovoljni kada su slučajno otkrili YInMn Blue davne 2009. godine, prvi novi plavi pigment u posljednjih 200 godina.

Zašto je plava tako rijetka?

Kao što je spomenuto, plave boje su u prirodi vrlo rijetke. Mnoge boje koje se pojavljuju plavo su zapravo crvene i ljubičaste. Prava plava boja može se naći samo u nekoliko biljaka, ali smatra se da je jedina životinja koja proizvodi pravi plavi pigment leptir Nessaea obrinus.

Znanstvenici vjeruju da je to toliko rijetko zbog fizike svjetlosti. Pigmenti se pojavljuju u boji svjetlosti koju odražavaju i ne upijaju. Plavo svjetlo ima više energije od većine ostalih svjetlosti u vidljivom spektru. Za biljku koja svoju energiju dobiva svjetlošću bilo bi glupo da emitira visokoenergetsko plavetnilo, piše IFL Science

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar