Ovo su najbolje plaćeni poslovi u Njemačkoj, postoje drastične razlike naspram Hrvatske

Ekonomija 09. kol 202407:24 0 komentara
Nova anketa pokazala koliko su Hrvati na poslu zapravo produktivni
Unsplash/ilustracija

Ljestvice najbolje plaćenih zanimanja u Hrvatskoj i Njemačkoj ne razlikuju se mnogo, no kad dođemo do visine plaća u top zanimanjima razlike su drastične.

Unatoč usporavanju gospodarstva, njemačko tržište rada i dalje bilježi veliki manjak radne snage. Njemačka ima gotovo 800.000 slobodnih radnih mjesta u različitim sektorima, piše tportal.

Kada je riječ o zanimanjima s fakultetskim obrazovanjem najveća je potražnja za inženjerima i IT stručnjacima pa su i plaće u tim sektorima najkonkurentnije.

Najbolje plaćeni poslovi u Njemačkoj

Portal Amberstudent objavio je listu najbolje plaćenih zanimanja u Njemačkoj kao putokaz za internacionalne studente. Lista sadrži plaće visokoobrazovanih stručnjaka sa specifičnim znanjima i vještinama.

Prosječna plaća za zaposlene s punim radnim vremenom u Njemačkoj je 3.830 eura mjesečno (45.900 eura godišnje), a prosječna godišnja plaća najbolje plaćenih profesionalaca kreće se između 6.250 eura mjesečno (75.000 eura godišnje) i 7.083 eura mjesečno (85.000 eura godišnje). Protom za svaku profesiju postoji veliki raspon od najniže do najviše plaće.

Najvišu prosječnu plaću u visini od 85.100 eura imaju liječnici, a ovisno o užoj specijalizaciji i iskustvu liječničke plaće variraju od 47.700 eura do 142.200 eura.

Malo nižu prosječnu plaću od liječnika imaju imaju piloti. Plaće profesionalaca odgovornih za manevriranje i upravljanje komercijalnim ili vojnim zrakoplovima i helikopterima kreću se u velikom rasponu od 27.600 eura do 160.900 eura, a najbolje uvjete nude poznate kompanije kao što su Lufthansa, EasyJet, Air Hamburg i Condor.

Na trećem mjestu su odvjetnici s prosjekom od 82.900 eura, a slijede programeri, jedna od najtraženijih profesija diljem svijeta.

Ogromne razlike

Među najbolje plaćenim zanimanjima u Njemačkoj na petom mjestu su investicijski savjetnici za upravljanje portfeljem. Portfolio menadžeri moraju posjedovati veliko poznavanje financijskih tržišta kako bi donosili mudre odluke. Najbolje tvrtke koje nude ovaj posao su Baker Hughes, Schüco, SEB AB i Landesbank Berlin.

Na njemačkom tržištu rada su uvijek dobro kotirali i elektro inženjeri, važna karika u mnogim industrijskim divovima poput Airbusa, Siemensa i BMW-a.

Usporedba hrvatskih i njemačkih plaća za top profesije pokazuje ogromne razlike. Njemačke plaće za najbolje plaćena zanimanja su tri do četiri puta više nego u Hrvatskoj. Primjerice, u Njemačkoj najbolje plaćeni liječnici zarađuju i više od 10.000 eura mjesečno dok u Hrvatskoj najviše liječničke plaće dosežu oko 3.300 eura.

Slična situacija je i drugim prestižnim profesijama. Najmanja razlika je u plaćama pilota koje su u Njemačkoj približno dvostruko više nego u Lijepoj našoj.

Najveće razlike među dvije zemlje su u plaćama elektro inženjera i risk menadžera. U Njemačkoj su plaće ovih stručnjaka šest do sedam puta više nego u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!