Bivši šef CIA-e: Sarajevo je dosta izmaklo u zadnjih 20 god.

Biznis 05. svi 201616:01 > 16:10
Izvor: N1

Jedan od gostiju Sarajevo Business Foruma bio je David Petraeus, predsjednik KKR Global Instituta, bivši direktor CIA-e i čovjek koji ima bogato iskustvo u Pentagonu kao i doktorat u međunarodnim odnosima i ekonomiji.

Jedno od pitanja koje je postavljeno Petraeusu bilo je kako vratiti nadu u investiranje prema BiH i kako privući još investitora sa Bliskog Istoka. Na to je Petraeus poručio da mi kao narod “često zaboravljamo koliko je Sarajevo odmaklo u posljednjih dvadesetak godina”.

“Kao neko tko dolazi u Bosnu od sredine devedesetih, svi ste zaboravili koliko je Sarajevo daleko odmaklo i cijela zemlja koliko je odmakla od tih strašnih vremena. Toga se trebate sjetiti često, jer kao neko tko dođe svake godine vidim napredak iz godine u godinu”, kazao je Petraeus.

Dodao je da su kvaliteta liderstva i velike ideje najbitniji faktori u realizaciji investicije.

“Mi smo milijardu i pol dolara uložili, jer smo vjerovali da ćemo zaraditi određeni novac. Mi smo dubinski razmatrali situaciju i ja ne bih bio tu da ne postoji još prilika. Liderstvo i velike ideje su bitne. Nismo tek tako došli, nego smo išli sa partnerima kojima vjerujemo. Kvaliteta liderstva je jako bitna, jer moramo znati da imamo partnere kojima vjerujemo kako bi nekom ukazali pomoć KKR fonda. Organizacija sada broji razne direktore iz područja raznih logistika”, poručio je David Petraeus.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.