Cappelli ove godine očekuje konačno rješenje za Haludovo

Biznis 15. sij 201814:05 > 14:15
Izvor: N1

Ministar turizma Gari Cappeli najavio je da bi se ove godine moglo konačno naći rješenje za slučaj Haludova na Krku, a očekuje i da bi sve tri hotelske tvrtke koje su trenutno u procesu prodaje - Jadran, Makarska i Maestral, ove godine mogle dobiti nove vlasnike što bi također pridonijelo jačanju investicija u turizam ove godine.

Podsjetimo, na pitanje kako se mogu riješiti slučajevi poput hotela Haludovo u Malinskoj na Krku, koji već 16 godina čeka obnovu i u vlasništvu je ruskih investitora, Cappelli je sredinom srpnja prošle godine rekao da mu je taj problem poznat i da se do vlasnika pokušava doći na sve načine.

“Pokušavamo naći sve modele i diplomatskim putem doći do vlasnika i razgovarati s njim, a pokušat ćemo i nekom poreznom politikom. Nadam se da će vlasnik konačno shvatiti što želi hrvatska država i da ćemo na neki način, neću reći primorati, ali vodeći kvalitetan razgovor svih dionika naći način da se odupremo sličnim situacijama”, rekao je Cappelli lani. 

Danas je najavio da bi se ove godine moglo konačno naći rješenje za slučaj Haludova na Krku, a očekuje i da bi sve tri hotelske tvrtke koje su trenutno u procesu prodaje – Jadran, Makarska i Maestral, ove godine mogle dobiti nove vlasnike što bi također pridonijelo jačanju investicija u turizam ove godine.

Cappelli za N1: Rezultati nas obvezuju da budemo još bolji

“Očekujemo da će prihodi od turizma za 2017. godinu i od domaćih i od stranih turista iznositi oko 11 milijardi eura. Zadovoljni smo i što je agencija Fitch pri podizanju rejtinga Hrvatskoj, nakon dugo godina, uz stabilnost gospodarstva istaknula i izvrsne rezultate turističke sezone kao razlog za povećanje rejtinga”, rekao je Cappelli.

Podsjetio je pritom i da je Hrvatska u prvih devet mjeseci 2017. godine s 8,7 milijardi eura već premašila ukupne prihode od stranih turista u 2016. godini.

Iznio je i podatke da su po županijama najveći turistički promet u 2017. imala Istra, srednja Dalmacija i Kvarner te da su sve kontinentalne županije, osim Virovitičko-podravske, imale rast fizičkog turističkog prometa, dok su među stranim tržištima i dalje u Hrvatskoj bili najbrojniji turisti iz Njemačke i Slovenije.

“Između najbrojnijih Nijemaca i Slovenaca u 2017. su zapravo na drugom mjestu domaći turisti, s više od dva milijuna dolazaka ili osam posto rasta, što pokazuje i da se domaće tržište u turizmu sve više budi. Iz inozemstva velike iskorake, s porastima iznad 20 i 30 posto, imali su Britanci i turisti iz SAD-a, kao i s Dalekog Istoka, primjerice iz Kine, Australije i drugih zemalja, čemu je zasigurno pridonijelo i otvaranje izravnih letova iz Zagreba za Dubai”, kazao je Cappelli.

Top destinacije u Hrvatskoj s najviše noćenja su Dubrovnik i Rovinj, a ministar je posebno istaknuo ukupan turistički promet na otocima na kojima je ostvareno 25 posto ukupnih noćenja. Najviše ih je pritom bilo na otoku Krku, Pagu i Lošinju, što, ocjenjuje Cappelli, pokazuje da otoci itekako imaju što ponuditi.

Naglasio je i veliki porast turističkog prometa u lanjskoj pred i posezoni od 17 posto u dolascima i 16 posto u noćenjima, što potvrđuje da Hrvatska nije samo ljetna destinacija nego da se s pravom može govoriti o turizmu tijekom cijele godine. To pokazuje i prvih 15 dana ove godine, kada je i zbog rukometa i europskog prvensta Hrvatska puna turista.

“U ovoj godini očekujemo daljnji rast prometa pet do sedam posto, porast investicija od oko 15 posto, kao i mnogo više avio prijevoznika i programa stranih touroperatora za Hrvatsku, od kojih su mnogi već najavili povećanja. Što se tiče jačanja konkurencije, poput Grčke i Turske u ovoj godini, vjerujemo da ćemo eventualni manji rast s nekih europskih tržišta uspjeti nadoknaditi ili i povećati s dalekih tržišta, pogotovo iz Kine, Koreje i SAD-a, gdje ove godine planiramo otvoriti urede HTZ-a”, najavio je Cappelli.

Direktor glavnog ureda hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić u prilog tome je najavio pojačane marketinške aktivnosti ove godine u sklopu kojih će HTZ nastupiti na 26 sajmova ove godine te izdvojiti 30 milijuna kuna za udruženo oglašavanje s partnerima iz Hrvatske i svijeta, 56 milijuna kuna za opće oglašavanje i 15,3 milijuna kuna za PR aktivnosti na tržištima.

“Ovaj tjedna se u Madridu održava sajam FITUR u sklopu kojeg će se održati i godišnja skupština UNWTO-a te dodijeliti nagrade te svjetske organizacije za turizam za koje je iz Hrvatske jedini nominiran sustav eVisitor kao inovativni proizvod. Ušli smo među tri najbolja takva projekta između 128 prijavljenih, a i ako ne budemo prvi ovo je veliki uspjeh”, ocijeno je Staničić.

Na pitanja novinara, ministar Cappelli se osvrnuo na problem radne snage u turizmu, kazavši da problem s radnom snagom imaju brojne zemlje u Europi. “Još ne znam da li je ‘razgrabljeno’ 4.660 odobrenih radnih dozvola za uvoz stranaca za rad u turizmu, ali ono što znam da se još uvijek maksimalno radi na pronalasku domaće radne snage za rad u turizmu ove godine i tu ćemo nastojati učiniti sve što možemo, a uvozne dozvole još uvijek držimo rezervom”, objasnio je Cappelli.

Komentirajući situaciju oko Plitvičkih jezera, odnosno devastacije i apartmanizaciju u tom nacionalnom parku, poručio je da toga ne bi smjelo biti, ali i da o tome najviše mora brinuti lokalna vlast. “Taj kraj treba svakako sačuvati i održati onako kako želimo i lokalna vlast mora tu sve odraditi u skladu s prostornim planovima i zakonima. Ako to ne rade tako, onda će biti problema”, upozorio je ministar.