"Vjerujem da će proces dokapitalizacije Petrokemije uspjeti"

Biznis 19. velj 201813:03 > 13:08
Izvor: N1

Proces dokapitalizacije Petrokemije nije dovršen, ali nije niti prekinut niti je propao, ustvrdio je ministar državne imovine Goran Marić, izrazivši uvjerenje da će proces uspjeti te da će u idućim tjednima biti poznat model dokapitalizacije i tko će sve biti sudionici.

Odgovarajući u ponedjeljak na pitanja novinara nakon konferencije za medije u Ministarstvu državne imovine, Marić je rekao da “ne zna hoće li i kada biti štrajk”, dodajući da “Petrokemija ima djelatnost koju moramo s posebnom pozornošću pratiti”. “Vlada će učiniti sve moguće da spasi proizvodnju u Petrokemiji. Kada je riječ o tako velikom i vrijednom poslovnom subjektu, uvijek treba naći prostora za rješenje”, rekao je.

 Nije konkretno odgovorio na novinarsko pitanje hoće li država otpisati dio dugovanja te kompanije, što navodno traže investitori kao uvjet za dokapitalizaciju, nego je ponovio kako se rješenje mora pronaći te misli da će Vlada to i napraviti. Na pitanje znači li to da će država na sebe preuzeti jedna dio duga Petrokemije, ministar države imovine Marić odgovorio je: “Za spas Petrokemije učinio bih puno toga”. “Ako proces dokapitalizacije bude rađen tako da će to trajati kratkotrajno, onda to nije vrijedno toga. Tim procesom mora se trajno riješiti problem Petrokemije i uspostaviti takav poslovni sustav koji će biti stabilan i za zaposlenike i za proizvodnju i za dobavljače, vjerovnike i za sve, i mislim da za to ima prostora”, izjavio je Marić.

Kazao je da sudjeluje u traženju rješenja, da će “biti vrlo pozitivan oko Petrokemije”, no napomenuo je i da taj proces vodi resorno, a ne Ministarstvo državne imovine.

Veliki problemi s kutinskom Petrokemijom počeli su sredinom siječnja kada joj je Ina obustavila opskrbu prirodnim plinom zbog problema s naplatom dotad isporučenih količina. Iako je Ina kasnije nastavila isporučivati plin, dokapitalizacija je i dalje presudna za normalno funkcioniranje Petrokemije. Dioničari Petrokemije na izvanrednoj su skupštini sredinom siječnja donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Povećanje temeljnog kapitala provelo bi se izdavanjem 45 milijuna redovnih dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna, uz korištenje prava iznimke od obaveza objavljivanja prospekta u vezi javne ponude i uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica tvrtke.

Petrokemija je ranije izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju, koje su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak. Prema pisanju medija, među njima su austrijski Borealis te hrvatske kompanije PPD i Ina. Razočarani sporim postupkom dokapitalizacije kutinske Petrokemije, dvije udruge sindikata te Udruga hrvatskih branitelja jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva 14. veljače uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem mu poručuju kako ima rok od sedam dana za stratešku odluku o nastavku dokapitalizacije, ili će u protivnom izgubiti njihovu potporu.