Njemački izvoz snažno pao u lipnju pod pritiskom trgovinskih sukoba

Biznis 09. kol 201911:57 > 12:02
N1

Njemački izvoz snažno je pao u lipnju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazali su u petak podaci državnog zavoda za statistiku, odražavajući pritisak trgovinskih sukoba koji posebno teško pogađaju industriju.

Izvoz je u lipnju pao osam posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, uz ukupnu vrijednost izvezenih dobara i usluga od 106,1 milijardu eura.

Smanjen je i uvoz, za 4,4 posto, uz vrijednost uvezenih dobara i usluga od 89,3 milijarde eura.

Najviše je u lipnju smanjen njemački izvoz u zemlje izvan Europe, za 10,7 posto. Izvoz u eurozonu pao je 5,6 a u zemlje Europske unije koje nisu članice eurozone za 7,2 posto.

I u stavci uvoza najveći je pad zabilježen u skupini vaneuropskih zemalja, za 8,9 posto. Njemački uvoz iz zemalja EU-a koje nisu u eurozoni smanjen je 2,7 posto dok je uvoz iz eurozone gotovo stagnirao.

Na mjesečnoj razini njemački je izvoz prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima Destatisa u lipnju gotovo stagnirao dok je uvoz porastao 0,5 posto.

VEZANE VIJESTI

Time je sezonski i kalendarski prilagođen višak u njemačkoj vanjskotrgovinskoj bilanci pao u lipnju na 18,1 milijardu eura, s 18,7 milijardi koliko je iznosio u svibnju.

Novi trgovinski podaci Njemačke naglašavaju sve mračnije izglede za industriju širom svijeta zbog trgovinskog sukoba SAD-a i Kine koji se u posljednje vrijeme prelio i na područje tečajne politike.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump krajem prošlog tjedna najavio nove carine na kineski izvoz, Kina je odustala od podupiranja tečaja juana prema dolaru koji je prekoračio ključnu granicu od sedam juana za dolar.

Washington je potom optužio Kinu da manipulira tečajem kako bi ojačao konkurentnost domaćeg gospodarstva. Peking je naknadno ipak fiksirao tečaj na nešto višoj razini nego što se očekivalo.

Nevolje u njemačkoj industriji odražava pad industrijskih narudžbi u drugom tromjesečju za jedan posto, nešto blaži nego na početku godine kada su smanjene 4,2 posto, prema podacima Destatisa.

Industrijska proizvodnja smanjena je u razdoblju od travnja do lipnja 1,9 posto, nakon stagnacije u prvom tromjesečju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.