Gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije trpi velike posljedice zbog pandemije

Biznis 16. tra 202015:43 > 15:45
Izvor: MUP

Gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije trpi ozbiljne posljedice zbog pandemije koronavirusa, a analiza županijske gospodarske komore je utvrdila da više od 2200 tvrtki, koje zapošljavaju 8200 radnika, ne posluje, priopćeno je u četvrtak iz županijske komore Split.

Na temelju podataka o tvrtkama koje ne posluju, a temeljem odluke Stožera civilne zaštite, iz splitske komore ističu kako stoga ne čude podaci da je broj izdanih računa u ožujku pao gotovo za četvrtinu u odnosu na isto razdoblje lani, dok je istovremeno nezaposlenost značajno porasla.

“Na vrijeme smo reagirali i ugasili prvi požar pa situacija nije eskalirala do kraja. Mjere Vlade su veliku većinu tvrtki održale iznad vode, ali posljedice na ekonomiju se ipak osjećaju i bojim se da će, ako se ovakva situacija nastavi, problemi eksponencijalno rasti. Ono što je dobro jest da u ožujku ove godine imamo manje podnesenih zahtjeva za zatvaranjem firmi (njih 28) nego u istom razdoblju prošle godine (41 zahtjev). Unatoč padu broja fiskaliziranih računa potrošnja je ostala na istoj razini”, istaknuo je u priopćenju predsjednik HGK ŽK Split Joze Tomaš.

Dodaje i kako je velika većina mjera, koje su članice predlagale preko Komore, na kraju i prihvaćena.

“Uz opće mjere, svaki sektor ima svoje specifičnosti i zahtjeve za koje treba tražiti adekvatna rješenja i načine pomoći, stoga i dalje komuniciramo sa članicama, bilo kroz strukovna tijela, bilo direktno, kako bi im pomogli po pitanju problema i budućih mjera”, naglašava Tomaš.

Po podacima Porezne uprave, broj ukupno izdanih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji u ožujku ove godine je za 22 posto manji u odnosu na isti mjesec lani, dok je za sve djelatnosti na razini cijele države vidljivo smanjenje broja računa od 27 posto. Zanimljivo je da je unatoč velikom padu broja fiskaliziranih računa potrošnja čak i porasla u promatranom razdoblju, doduše minorno, s 988 na 990,4 milijuna kuna, prenose iz županijske komore.

Prenose i podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) po kojima je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u ožujku ove godine broj novoprijavljenih na zavod za zapošljavanje porastao za 24,6 posto u odnosu na veljaču, a 42,8 posto u odnosu na ožujak 2019. godine. “Istovremeno je broj prijavljenih potreba HZZ-u za radnicima u ožujku ove godine pao za 56,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Inače, u normalnim okolnostima ožujak je mjesec kada raste ukupan broj zaposlenih zbog pojačanog zapošljavanja u djelatnostima s izrazitijim sezonskim obilježjima”, zaključuje se u priopćenju HGK županijske komore Split.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.