U srcu Korduna u Gornjem Poloju smjestila se farma životinja koju su velikim trudom, radom i predanošću stvorila trojica braće. Nazivaju se M Brothers. Na svojoj farmi uzgajaju više od 600 grla pasmine Aberdeen Angus te više od 700 svinja križanaca mangalice i duroka.
Nakon okrupnjavanja zemljišta usred netaknute prirode, nabavljaju kvalitetne pasmine goveda Angus, kako bi dobili najbolje meso za kupce koji žele i prepoznaju kvalitetu.Angus je poznat kao mesna pasmina goveda koja je otporna na loše vremenske uvjete, nezahtjevna, prilagodljiva, dobre naravi, ranozrela, s vrhunskim i mramoriranim mesom. Odlikuje ih lakoća teljenja i sposobnost samostalnog uzgoja teladi, a najkvalitetniji steakovi dobivaju se upravo od ove pasmine. Na farmi se primjenjuje sustav krava-tele tako da, kao i u prošlosti, tele odrasta uz svoju majku na zelenom pašnjaku.
Nedaleko farme, u šumi slobodno žive visokokvalitetne pasmine svinja Mangalica i Durok. Mangalica je vrlo otporna, ima visoko kvalitetno meso te zdravu mast dok je Durok mesnatija sa izvrsnom mramoriranošću, ali također otporna i pogodna za ekstenzivan uzgoj. Sve životinje na M Brothers farmi žive na velikim otvorenim terenima u prirodnom okruženju, bez stresa jer osnovna filozofija ove farme je – uzgoj u skladu s prirodom. Upravo je to preduvjet pravilnog razvoja životinje.
No, kako bi se uspio iskoristiti genetski potencijal ovih pasmina najvažnija je hranidba, pa se na ovoj posebnoj farmi, kakvih u Hrvatskoj nema, posebna pozornost pridaje upravo hranjenju. Životinje tako jedu isključivo prirodnu hranu, bez antibiotika, hormona, steroida i koncentrata. Hranidba goveda se vrši žitaricama i silažom, a livadnim se sjenom životinje hrane po volji. Svinjama je u velikoj hrastovoj šumi hrana i voda dostupna čitav dan i omogućeno im je ispoljavanje prirodnih nagona i pronalaženje dodatne hrane iz prirode. Ovakav je način prehrane siguran izvor zdravlja za životinju, a onda u konačnici i za čovjeka, ističu na M Brother farmi.
Još jedan preduvjet kvalitetnog uzgoja je i sljedivost. – Bilježi se koja je krava s kojim bikom u pripustu, dijagnostika se radi pomoću ultrazvuka i već se trideseti dan nakon pripusta može ustanoviti bređost. Naš uzgoj omogućava potpunu sljedivost, tako da kupci mogu biti potpuno sigurni u podrijetlo i kvalitetu mesa koje proizvodimo. – ističe veterinarka Valentina Prokopović.
Krenuvši s vizijom kako kvaliteta mesa s M Brothers farme najbolje može doći do izražaja kad ga priprema vrhunski kuhar, njihovo ciljano tržište bili su restorani, no njihovo zatvaranje potaknulo ih je na novi način poslovanja – pokrenuli su web shop. Njihov su glavni proizvod steakovi, a u ponudi je i ostalo svježe meso i suhomesnati proizvodi. Za narudžbe iznad 300 kuna dostava je besplatna, a ako preuzimate sami M Brother će vas počastiti dodatnom kilom mesa, jer kako sami kažu, želja im je da ljudi vide prirodan uzgoj i način na koji životinje na ovoj farmi žive.
Kako bi imali potpunu kontrolu nad proizvodnjom, sagradili su klaonicu i preradu mesa po najvišim HACCP standardima na vlastitoj farmi gdje se takva sirovina pretvara u meso vrhunske kakvoće.
Slobodan uzgoj, briga o zdravlju, zdrava prehrana i potpuna kontrola proizvodnje, čine ovu farmu jedinstvenom u Hrvatskoj i neupitno garantiraju najkvalitetnije mesne proizvode.
Više detalja može pronaći na internetskoj stranici www.the-m-brothers.com
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.