Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) upozorava da nova odluka o ograničenju radnog vremena barova pogađa i one regije, poput Istre i Kvarnera, koje su epidemiološki sigurne, te lokale koji su se držali mjera.
NUU u reakciji na odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite ističe da poziva sve ugostitelje da poštuju i ovu odluku, ali poručuje da se tom odlukom obuhvatilo i one za koje NUU smatra da nije trebalo:
“Odluka je donesena bez uvažavanja ugostiteljske struke i specifičnosti rada široke kategorije raznolikih objekata koji spadaju pod barove.”
“Nepravedno je da se danas ugostitelji koji su poslovali u skladu sa svim propisanim mjerama, kao i čitave regije bez rasta broja zaraženih, poput Istre i Kvarnera, kažnjavaju zbog propusta u nekoliko klubova”, smatra NUU.
NUU se zato protivi ograničavanju radnog vremena, između ostalog i zato što “barovi obuhvaćaju prevelik broj ugostiteljskih objekata, u rasponu od mirnih cafe barova na plaži u Istri do najvećih klubova na Jadranu”.
#related-news_0
Predsjednik NUU-a Marin Medak predlaže drugačiju epidemiološku mjeru; da se svaki klub ili drugi objekt označen kao žarište odmah privremeno zatvori na 14 dana uz testiranje svih koji rade.
Nakon što je naveo poreze ugostiteljima u Hrvatskoj, za koje smatra da su previsoki, Medak je poručio i ovo:
“Ugostiteljima ovih deset dana ograničenja radnog vremena neće značiti previše, većina nas je ionako već financijski propala. Predstoji nam katastrofa za ugostitelje i tragedija za njihove zaposlenike, uglavnom mlade ljude koji će nakon što ostanu bez posla svoju sreću potražiti izvan Hrvatske.”
Nacionalna udruga ugostitelja pozvala je i na češće inspekcije i kažnjavanje ugostitelja koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera.
#related-news_0
“Takvi ugostitelji nanose štetu javnom zdravlju i poslovanju svih koji dosljedno provode mjere. Kao u uvijek do sada, NUU stavlja na raspolaganje Stožeru civilne zaštite svoje stručne kapacitete te poziva na dijalog s ciljem očuvanja zdravlja hrvatskih građana i poslovanja gospodarskih subjekata”, priopćili su.
Jedina šansa da preživimo i dočekamo iduću sezonu, koja će možda biti bolja, jest da se ubrza kreditiranje ugostitelja za likvidnost putem HBOR-a i HAMAG BICRO-a te da nam se kroz nižu stopu PDV-a na pića i napitke omogući da taj novac u budućnosti vratimo“, zaključuje Medak.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.