Pandemija koronavirusa prisiljava starije radnike na prijevremenu mirovinu

Biznis 25. pro 202009:51 > 09:55
Izvor: Unsplash (ilustracija)

Pandemija koronavirusa imala je velik utjecaj na tržište rada diljem svijeta, pa tako i na ono u SAD-u. Za starije radnike koji su ove godine ostali bez posla, stanje na tržištu rada otežava ponovno zapošljavanje dok se gospodarstvo oporavlja, što mnoge Amerikance prisiljava na prijevremenu mirovinu.

Američko gospodarstvo tijekom proljeća je ostalo bez 22 milijuna radnih mjesta, a u sljedećim mjesecima krenuo je oporavak, piše CNN. No, baš kao i ekonomski oporavak, povratak na tržište rada bio je neravnomjeran.

VEZANE VIJESTI

“Prisutnost mladih radnika na tržištu gotovo se u potpunosti oporavilo, što vjerojatno odražava niži zdravstveni rizik od koronavirusa i pad upisa na fakultete. Sporije su se na tržište vraćale žene i stariji radnici”, naveo je Joseph Briggs, ekonomist iz Goldman Sachs (GS).

Prema Zavodu za statistiku rada, u studenom je stopa sudjelovanja radne snage iznosila 61,5%. To je 1,9 postotnih bodova ispod stope u veljači prije nego što se gospodarstvo zaustavilo. Briggs procjenjuje da je u listopadu bilo oko 830 000 “viška umirovljenika”, što predstavlja približno četvrtinu razlike između pretpandemijske radne snage i sadašnje radne snage.

Zdravstveni rizik za starije radnike

Povratak na posao obeshrabrujuća je mogućnost zbog zdravstvenih rizika za radnike starije dobi. Poslodavci također oklijevaju angažirati starije radnike koji bi mogli biti podložniji zarazi.

#related-news_0

Kad radnici odu u mirovinu, malo je vjerojatno da će se vratiti na posao. Ti prisilni umirovljenici spadaju u kategoriju trajnih gubitaka radnih mjesta, zbog čega su ekonomisti zabrinuti od očetka pandemije.

Stalna nezaposlenost predstavlja zapreku gospodarskom rastu, posebice u gospodarstvu potaknutom potrošnjom kao što je to u SAD-u.

Istraživanje je pokazalo da se više radnika ove godine prijavilo za prijevremene beneficije socijalnog osiguranja zbog pandemije, navodi Briggs.

Vremenom bi se trend ranog umirovljenja trebao povući, rekao je Briggs, s povećanim brojem umirovljenika koji će na kraju nadoknaditi manje umirovljenika u godinama koje dolaze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.