Nestašica struje: Finska se priprema za masovno gašenje svjetla ove zime

Biznis 24. kol 202213:50
Podijeli:
Izvor: MOREAU KUSUNOKI / AFP

Finska bi trebala biti spremna na moguću nestašicu struje ove zime u slučaju manjka u opskrbi električnom energijom, izjavio je u utorak finski strujni operater Fingrid, u još jednom upozorenju o energetskoj krizi u Europi nakon što je opskrba plinom iz Rusije ozbiljno smanjena.

Gazprom je u svibnju zaustavio sve isporuke plina zapadnom susjedu, čime je Finska postala treća zemlja članica EU s prekidom opskrbe ruskim plinovodom nakon Poljske i Bugarske. Prekid ruske opskrbe dogodio se nekoliko dana nakon što je Finska, zajedno sa svojim skandinavskim susjedom Švedskom, službeno podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu. Rusija je upozorila obje zemlje da ne podnose zahtjev za članstvo u NATO-u.

VEZANE VIJESTI

Finska iz Rusije dobiva do 70 posto plina koji koristi, ali plin nema veliki udio u ukupnoj mješavini energije i čini 5 posto ukupne potrošnje energije.

“Rat u Europi i izvanredna situacija na energetskom tržištu povećali su neizvjesnosti vezane za dostupnost električne energije. Kao rezultat velikih neizvjesnosti, Finci bi trebali biti spremni na nestanak struje uzrokovan mogućim nestašicama ove zime”, upozorili su iz Fingrida.

Prema Fingridovim najavama, nuklearna elektrana Olkiluoto 3 nadoknadila bi nestali ruski uvoz.

“U slučaju nestašice električne energije, Fingrid će obavijestiti lokalne tvrtke za distribucijske mreže o ukupnoj količini energije koja će biti isključena iz područja svake distribucijske mreže, a nakon toga, nestanak struje reciklirat će se kao dvosatni nestanak struje do okončanja nestašice električne energije”, rekao je Tuomas Rauhala, viši potpredsjednik za rad elektroenergetskog sustava u Fingridu.

Također u nordijskoj regiji, Norveška razmatra ograničavanje izvoza struje ako se razine u rezervoarima za proizvodnju hidroenergije spuste na kritično niske razine, piše Oilprice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar