Vrhovni sud smanjio kaznu za ubojstvo supruge jer je zvao policiju i sve priznao

Crna kronika 15. srp 202014:01 > 14:06
Podijeli:
Izvor: N1 (ilustracija)

Vrhovni sud smanjio je srijedu sa 30 na 25 godina zatvorsku kaznu muškarcu koji je u prosincu 2015. u Modriču kod Zadra ubio svoju nevjenčanu suprugu.

Najviši sud je priopćio da je prihvatio žalbu optuženika i njegove majke kojima navodi samo inicijale te da je u preinačenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se 26-godišnjak i dalje nalazi. Uz to, njemu je izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti koja može trajati najdulje tri godine.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku mladost u vrijeme počinjenja djela (22 godine), dok je otegotnim cijenjena dosadašnja osuđivanost. Sud smatra da je trebalo cijeniti činjenicu da je optuženik samoinicijativno obavijestio policiju o počinjenju kaznenog djela, kao i da je tijekom postupka bio dosljedan u priznanju ubojstva te izražavanju žaljenja.

VEZANE VIJESTI

U pojašnjenju preinake kazne, sud je naglasio da motiv ubojstva 21-godišnjakinje, koja ničim nije doprinijela počinjenju kaznenog djela, nije razjašnjen. Uz to, sud je nadodao da optuženik nije mogao objasniti zašto je ubio djevojku koju je volio i da je u vrijeme ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv.

”Djelo je počinio pod odlučujućim djelovanjem sredstava ovisnosti. Utvrđen je poremećaj osobnosti te određeni elementi agresivnosti. Nakon počinjenja djela bio je u depresiji te je pokušao samoubojstvo”, precizirao je Vrhovni sud.

Najviši sud je istaknuo da se preinačenom kaznom može ostvariti svrha kažnjavanja, uključujući i jasnu društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela. Sud je dodao kako će se ovakvom kaznom utjecati na optuženika da ubuduće ne čini kaznena djela te mu omogućiti ponovno uključivanje u društvo uz odgovarajuće liječenje i socijalizaciju.

#related-news_0

Županijski sud u Zadru je nepravomoćno osudio optuženog zbog ubojstva izvanbračne supruge na okrutan način u noći na 27. prosinca 2015. godine. Nakon što su zajedno drogirali, on je bacao i udarao svoju nevjenčanu suprugu, nakon čega joj je sa skalpelom, odvijačem, šilom i kuhinjskim nožem zadao 39 rana po cijelom tijelu.

”Žrtva je trpjela fizičke i psihičke boli visokog intenziteta i bezuspješno se pokušavala suprotstaviti. Optuženik je žrtvi zadao smrtonosnu ozljedu ubodom u vrat uslijed čega je žrtva iskrvarila i preminula”, precizirao je najviši sud.

Protiv drugostupanjske presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske dopuštena je žalba o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.