Meni za zaposlene žene: Jedna osnova za šest različitih jela

Cooking 10. lis 202012:34 > 13:05
Shutterstock

Pripremite osnovu koju možete koristiti za šest jela.

Sastojci za četveročlanu obitelj za šest ručkova:

– 1 kg crnog luka

– 1 kg mrkve

– 2 kg junetine ili svinjetine

– 1 kg paprike

– 1 kg rajčice

– lovorov list

– 1 l soka od rajčice

– začini

– sol, papar

Priprema:

Isjeckati luk i mrkvu, ne mora da biti sitno. Isjeckati meso, na kockice. Staviti dinstati luk i mrkvu, pa dodati meso.

Zatim dodati sol, biber, lovorov list i druge začine koje volite. Dodati još i povrće, papriku i rajčice. Krčkati oko sat i pol ovisno o tome kakvo je meso.

Pred sam kraj kuhanja dodati i kuhanu rajčicu. Ne treba biti previše rijetko.

Kad je meso gotovo skinuti s vatre i ostaviti da se malo ohladi.

Smjesu podijeliti u 6 posudica i ostaviti da se skroz ohladi. Kad se ohladi staviti u zamrzivač.

Svakog dana vaditi po jednu posudicu i dodavati je u povrće.

Prvi dan: U lonac staviti osnovu i dodati grašak. Kuhati oko pola sata. Nije potrebno dodavati ništa drugo jer su već svi začini u mesu.

Drugi dan: U osnovu dodate mahune, kratko kuhati a potom preliti jajetom i kiselim vrhnjem i zapeći u pećnici.

Treći dan: Nasjeckati glavicu svježeg kupusa i dodati osnovu. Pred kraj kuhanja dodati suhe šljive i kuhati još desetak minuta.

Četvrti dan: Isjeckati krumpir na kockice i dodati mu osnovu. Kuhati na laganoj vatri oko pola sata.

Peti dan: Staviti osnovu i dodati gotovo povrće za đuveč, kao i šaku sirove riže. Kuhati oko pola sata.

Šesti dan: Isjeckati povrće za sataraš, luk, papriku, rajčicu i staviti da se krčka. Dodati osnovu i za oko pola sata ručak je gotov.

Dobar tek!