Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte. No jeste li pokušali na taj način napraviti omlet?
Istučete li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih sljubite u jednu namreškanu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršen omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i souffle omlet.
Tako ispečen omlet, piše Pun kufer, možete napraviti na slano, odnosno začiniti ga solju, paprom i drugim začinima, ili pak na slatko te ga začiniti šećerom u prahu, medom ili sličnim sladilom.
Sastojci
- 5 bjelanjaka
- 3 žumanjka
- 2 žlice maslaca
- začini po želji
Priprema
Razbijte pet jaja i odvojite bjelanjke od žumanjaka. Istucite mikserom bjelanjke u čvrst snijeg u jednoj posudi. U drugoj odvojite samo tri žumanjka (preostale sačuvajte za neki drugi recept) i pjenasto ih izmutite. Pažljivo umiješajte žumanjke u snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte na zagrijanu tavu s neprianjajućim dnom i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite 3 minute. Otklopite tavu, podignite špahtlom rubove omleta i ubacite maslac. Vratite poklopac i pecite još 3 minute. Začinite omlet začinima po želji te ga preklopite i prebacite na tanjur.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare