Falafel su zapravo pržene kuglice slanutka ili boba, a ovo poznato jelo se konzumiralo još u drevnim civilizacijama.
Danas je to i nacionalno jelo Izraela, a servira se i u restoranima diljem svijeta te na ulicama mnogih gradova. Često se nalazi na jelovniku vegetarijanaca, a vrlo ga je jednostavno za napraviti.
Što je falafel?
Falafel je tradicionalna bliskoistočna hrana koja se često poslužuje u kruhu zvanom pita, u lepinji ili tortilji. Osim toga, falafel se može poslužiti i u salati, u sendviču ili može biti kao zasebno jelo, odnosno kao prilog. Odlično se slaže s raznim umacima, jogurtima ili sirevima. Kod izrade se može oblikovati kao kuglica ili pak spljoštiti te nalikovati na popečak.
Zašto je dobar falafel?
Kada se radi od slanutka, falafel je jelo bogato vlaknima, ali jednako tako sadrži puno proteina i kompleksnih ugljikohidrata. Jedna šalica slanutka sadrži oko 15 grama proteina i 14 grama vlakana. Jednako tako, ova mahunarka obiluje kalcijem, željezom, magnezijem, cinkom, vitaminom C i vitaminom B. Iako sadrži navedene vitamine i minerale, važno je napomenuti kako slanutak sadrži i dosta masti te kako se radi o vrlo kaloričnoj namirnici, posebno ako se priprema u dubokom ulju.
Kako se radi falafel?
Falafel od slanutka se najčešće radi konzerviranim slanutkom koji je već prethodno skuhan. Jednako tako, može se raditi suhim slanutkom kojeg je potrebno ostaviti u vodi preko noći, a ujutro se treba procijediti i posušiti slanutak. U oba slučaja, slanutak se sa začinima stavi u blender te se miješa dok se ne dobije odgovarajuća tekstura nalik pasti.
Ovako napravljena smjesa može stajati i u hladnjaku dva dana. Začini koji se koriste su: peršin, kumin, sjemenke i list korijandera te češnjak ili mladi luk. Neki u falafel stavljaju i feta sir. Nakon što se dobije odgovarajuća struktura, rade se kuglice u koje se može dodati malo brašna, a na kraju se uvaljaju u krušne mrvice te se onda prže u dubokom ulju.
Falafel se može raditi i u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, u tepsiji koja je premazana malom količinom ulja. Tijekom pečenja je potrebno preokrenuti kuglice, kako bi se ravnomjerno ispekle. Falafel je gotov kada poprimi zlatnu boju, otprilike nakon 20 minuta u pećnici.
Točni sastojci za izradu falafela su:
• konzerva slanutka
• 2 režnja češnjaka
• po želji malo mladog luka
• 2 žlice nasjeckanog peršina
• 3 žlice brašna
• može se dodati žličica praška za pecivo
• malo limunovog soka
• žličica kumina
• žličica korijandera ili kopra
• malo soli i papra
Zaključak
Falafel je hrana koja se može jesti kao prilog, zasebno ili u sendviču, salati ili lepinji. Najčešće se radi od slanutka, dok se može raditi i od boba. Može se jednostavno pripremiti u pećnici ili na tavi te servirati uz razne umake.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!