Oglas

Jesenska poslastica: Najlakši recept za kremasti kesten pire

author
N1 Info
17. lis. 2024. 21:16
Pečeni kesteni
Sandra Simunovic/PIXSELL | Sandra Simunovic/PIXSELL

Pire od kestena jedan je od onih slasnih slastica koji budi topla sjećanja na jesen i zimu. Njegova kremasta tekstura i bogatstvo okusa čine ga savršenim izborom za uživanje s obitelji i prijateljima.

Oglas

Poslužujete li ga kao desert ili kao namaz, kesten pire je svestran i jednostavan za pripremu. U nastavku vam donosimo recept koji će vam omogućiti da uživate u ovom ukusnom specijalitetu uz samo nekoliko osnovnih namirnica.

Sastojci


- 500 g kuhanog kestena

- 200 ml mlijeka (ili po potrebi)

- 100 g šećera (po ukusu)

- 1 vanilin šećer (ili par kapi vanilije)

- 50 g maslaca

- prstohvat soli

Upute


Priprema kestena: Ako koristite svježe kestene, operite ih, zarežite na vrhu i skuhajte u kipućoj vodi oko 20-30 minuta. Nakon kuhanja, ogulite ih dok su još topli.
Mljevenje: Stavite kuhane kestene u blender ili multipraktik i usitnite ih dok ne dobijete glatku pastu.

Dodavanje sastojaka: U smjesu dodajte mlijeko, šećer, vanilin šećer, maslac i prstohvat soli. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete kremastu i ujednačenu konzistenciju. Ako je pire pregust, dodajte još malo mlijeka.

Kuhanje: Smjesu stavite u tavu na srednju temperaturu i povremeno miješajte 5-10 minuta, dok se ne zagrije i malo zgusne.

Hlađenje: Kada je pire gotov, prebacite ga u posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Posluživanje: Kesten pire možete poslužiti kao desert, uz šlag, čokoladu ili umak od karamele, ili ga koristiti kao namaz za kuh, prenosi Radio Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama