Jesenska poslastica: Najlakši recept za kremasti kesten pire

Cooking 17. lis 202421:16 0 komentara
kesten pire sa šlagom
Sandra Simunovic/PIXSELL

Pire od kestena jedan je od onih slasnih slastica koji budi topla sjećanja na jesen i zimu. Njegova kremasta tekstura i bogatstvo okusa čine ga savršenim izborom za uživanje s obitelji i prijateljima.

Poslužujete li ga kao desert ili kao namaz, kesten pire je svestran i jednostavan za pripremu. U nastavku vam donosimo recept koji će vam omogućiti da uživate u ovom ukusnom specijalitetu uz samo nekoliko osnovnih namirnica.

Sastojci

– 500 g kuhanog kestena

– 200 ml mlijeka (ili po potrebi)

– 100 g šećera (po ukusu)

– 1 vanilin šećer (ili par kapi vanilije)

– 50 g maslaca

– prstohvat soli

Upute

Priprema kestena: Ako koristite svježe kestene, operite ih, zarežite na vrhu i skuhajte u kipućoj vodi oko 20-30 minuta. Nakon kuhanja, ogulite ih dok su još topli.

Mljevenje: Stavite kuhane kestene u blender ili multipraktik i usitnite ih dok ne dobijete glatku pastu.

Dodavanje sastojaka: U smjesu dodajte mlijeko, šećer, vanilin šećer, maslac i prstohvat soli. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete kremastu i ujednačenu konzistenciju. Ako je pire pregust, dodajte još malo mlijeka.

Kuhanje: Smjesu stavite u tavu na srednju temperaturu i povremeno miješajte 5-10 minuta, dok se ne zagrije i malo zgusne.

Hlađenje: Kada je pire gotov, prebacite ga u posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Posluživanje: Kesten pire možete poslužiti kao desert, uz šlag, čokoladu ili umak od karamele, ili ga koristiti kao namaz za kuh, prenosi Radio Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!