Škampi su mnogima omiljena hrana, a opet puno ljudi ih ne zna očistiti ni pripremiti.
Škampi spadaju u porodicu hlapova, a nutritivno su bogato jelo te sadrže malo kalorija. Važno je paziti kod kupovine da se odaberu škampi koji nisu oštećeni i koji po sebi nemaju crne mrlje. Kako se ne bi bacilo previše mesa potrebno je znati kako se jedu škampi, ali i kako ih najbolje spremiti.
Zašto su škampi dobri?
Osim zanimljivog okusa, škampi sadrže brojne vitamine i minerale, a bogati su i proteinima. Imaju malo kalorija i ne sadrže ugljikohidrate. Tako sadrže selenij, vitamin B12, željezo, jod, fosfor, cink i magnezij. Također, bogati su i omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kao i antioksidansima. S druge strane, škampi imaju puno kolesterola, dok su neki ljudi alergični na ovu namirnicu i ni pod koju cijenu je ne bi smjeli jesti.
Kako se jedu škampi?
Škampi se najčešće jedu rukama. Prvo maknite glavu tako da prstima jedne ruke držite rep škampa, dok žlicu stavite na dio gdje se glava i tijelo spajaju te ih jednostavno odvojite. Ovo možete raditi i rukama, ali računajte da pored sebe trebate ubrus za brisanje ruku. Oklop ćete ukloniti prstima tako da škamp držite jednom rukom, a prstima, točnije noktima druge ruke ili nožem, probadate tanki oklop s unutarnje strane škampa. Kada dođete do kraja, jednostavno skinete oklop.
Ovo se također može napraviti uz pomoć pribora za jelo. Probodite stražnju stranu škampa vilicom kako biste ga držali na tanjuru. Okrenite žlicu naopako i lagano je gurnite ispod oklopa blizu vrha škampa. Oklop će se početi trgati, a onda žlicom pritisnite kraj škampa, uz rep, odmaknite rep od tijela i tako će vam ostati meso škampa. Kod škampa se mogu ustima posisati meso i sokovi koji su ostali u repu, ali i u glavi.
Kako napraviti škampe na buzaru?
Najpoznatiji način priprema škampa je onaj na buzaru. Škampi se na ovaj način rade u velikom loncu kako bi se svi okusi dobro pomiješali, ali i kako bi ostao umak u kojem su se škampi kuhali. Osim toga, škampi se mogu jednostavno samo ispeći na grill tavi s malo ulja te se kasnije preliju maslinovim uljem, peršinom i češnjakom.
Potrebno je:
- 1 kg škampa
- 2 glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 200 ml bijelog vina
- 100 ml pasirane rajčice
- malo krušnih mrvica
- malo peršina
- maslinovo ulje
Nasjeckajte luk i češnjak na sitno i stavite ih pirjati na maslinovo ulje. Iduće dodajte rajčicu, nasjeckani peršin te sol i papar i kuhajte oko 15 minuta. Operite škampe te ih dodajte u lonac. Dodajte i vino i sve promiješajte. Poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Na kraju dodajte po želji krušnih mrvica i pustite da sve kuha još nekoliko minuta. Poslužite u tanjuru škampe zajedno s umakom u kojem su se kuhali te servirajte uz kruh koji možete umakati u taj umak.
Sa strane pripremite vodu s limunom u kojoj ćete prati ruke.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare