Iako se ovog recepta možda više sjećaju starije generacije, kondenzirano mlijeko može biti poželjan sastojak za neke ukusne slastice. Kondenzirano mlijeko zapravo je kravlje mlijeko kojem je smanjen udio vode za oko 60% i kojem je, po želji, dodan šećer. Voda iz kondenziranog mlijeka treba ispariti, a šećer se dodaje po potrebi te, naravno, postoje i verzije u koje se ne dodaje, ovisno o tome za što se koristi.
Kondenzirano mlijeko možete napraviti i sami, ako vas je uhvatila nostalgija ili želite napraviti neku od slastica koje će malo bolje ispasti upravo s ovakvim mlijekom. Iako se može raditi i od drugog mlijeka, kravlje je često punomasno pa se i lakše kondenzira.
Dakako, kondenzirano mlijeko možete i kupiti, no teško ćete ga pronaći na policama u Hrvatskoj.
Recepti za kondenzirano mlijeko
Ako se odlučite napraviti kondenzirano mlijeko kod kuće, donosimo par recepata s kojim ćete to napraviti brzo i poprilično jednostavno.
Recept za kondenzirano mlijeko s maslacem
Za ovaj recept će vam trebati:
- 100 grama mlijeka u prahu
- 50 grama šećera u prahu
- 1 žlica maslaca
- 65 ml tople vode
Za početak, otopite maslac, a onda ga pomiješajte s toplom vodom, šećerom i mlijekom u prahu. Miješajte mikserom. Kad smjesa postane jednolična pospremite je u hladnjak i koristite kad se slegne.
Recept za kondenzirano mlijeko s gustinom
Za ovaj recept će vam trebati
- Litra mlijeka
- Žličica gustina ili škrobnog brašna
- 300 grama šećera
- 1 žličica praška za pecivo
Na vatru stavite polovicu mlijeka i dodajte šećer. Kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta. U drugu zdjelu stavite ostatak mlijeka, gustin i prašak za pecivo te promiješajte tako da nema više grudica. Tu smjesu dodajte u lonac na vatri kada zavri. Kada ponovno zavrije smanjite na srednje jaku vatru i kuhajte tako oko sat vremena. Kondenzirano mlijeko je gotovo kada poprimi zlatno smećkastu boju.
Ovakvo kondenzirano mlijeko možete pospremiti u staklenku i čuvati do mjesec dana u hladnjaku.
Recept za kondenzirano mlijeko bez dodataka
Ako želite pripremiti čisto kondenzirano mlijeko, pripremite si lonac u kojem možete dugo kuhati. U posudu stavite litru mlijeka i ostavite da zavrije. Miješajte pjenjačom da splasne pjena. Ako želite u ovom trenutku možete dodati oko 20 dkg šećera i jedan vanilin šećer. Nakon što splasne, nastavite kuhati na najslabijoj vatri i povremeno miješajte.
Kondenzirano mlijeko je gotovo kada se količina smanji na oko polovicu onoga što ste ulili. Promijenit će i boju u bež ili svijetlo smeđu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare