Kuhanje na pari je tradicionalna metoda pripreme hrane bez masnoće i prženja te predstavlja zdraviji način pripremanja jela. Ova metoda posebno se često koristi u azijskim kulturama, no uobičajena je i u Europi. Obično je kuhanje na pari glavna metoda pripreme jela kod dijeta za mršavljenje jer omogućuje pripremu hrane bez dodavanja masnoća.
Postoje brojne prednosti kuhanja na pari, a u nastavku ćemo objasniti o kojima se radi.
Prednosti kuhanja na pari
Ovaj oblik pripreme hrane daje puninu okusa namirnica te se može koristiti za baš sve namirnice, čak i meso te žitarice. Povijesni podaci pokazuju kako se ova metoda koristi već više od tri tisuće godina za pripremu tjestenina, povrća i slastica.
Ovo su samo neke od dobrobiti kuhanja na pari:
– nije potrebno korištenje nezdravih masnoća
– zadržava se veći broj nutrijenata i hranjivih tvari
– čuva okuse i mirise hrane
– način za pripremu laganih obroka
1. Smanjuje nužnost korištenja masnoća
Kod kuhanja na pari, kako i samo ime govori, koristi se samo para vode. Povrće ili tjestenina se ne trebaju stavljati na ulje ili drugu masnoću već se ovime zadržava izvoran okus povrća ili mesa. Također se sprječava dodatno zamašćivanje jela što kuhanje na pari čini odličnim načinom za kuhanje kod dijeta za mršavljenje.
Zbog ovoga su jela kuhana na pari niže kalorične vrijednosti te lakša za probavu.
2. Zadržava minerale i hranjive tvari
Kuhanjem na pari se hrana ne obrađuje toliko jako koliko drugim vrstama termičke obrade. Termička obrada poput prženja ili pečenja iz povrća izvlači brojne hranjive tvari koje zbog takve pripreme jednostavno ne mogu stići do našeg tanjura. Prženjem u dubokom ulju se gube gotovo svi nutrijenti. Kuhanje na pari omogućava zadržavanje vitamina i nutrijenata.
3. Zadržava mirise, okuse i boje
Za razliku od pečenja, kuhanje na pari kod povrća omogućava zadržavanje puno većeg dijela izvornog okusa. Baš zbog toga što se hrana na ovaj način ne obrađuje termički pod visokim temperaturama, već na pari, ostaje velik dio okusa i mirisa. Naravno, hrana za kuhanje na pari se može pripremati uz začine, no i dalje zadržava mnogo više izvornog okusa nego kod neke druge vrste pripreme.
Kako kuhati na pari?
Iako je kuhanje na pari tradicionalan način pripreme hrane, možda ste se pitali „što sve mogu kuhati na pari? Odgovor je jednostavan – sve. Najčešće se koristi za pripremu povrća, riže ili krema za deserte.
Ove namirnice možete kuhati na pari:
– jaja
– meso: junetina, svinjetina, piletina
– riba i morski plodovi
– riža, žitarice i tjestenina
– puding, kreme i pjenice
Prednost je i to što možete iskoristiti vodu koju ste koristili za kuhanje povrća na pari za rižu. Za kuhanje na pari najlakše je koristiti primjereni aparat za kuhanje na taj način, no možete i bez njega. Da biste kuhali na pari potreban vam je veći lonac i metalno cjedilo. Evo i postupka.
Kuhanje povrća na pari
Za kuhanje povrća na pari prvo ga trebate dobro oprati i očistiti, a onda ga stavite u metalno cjedilo koje ste prethodno isto isprali. Cjedilo neka bude malo manje od lonca kako bi bolje pristajalo. Prije nego stavite cjedilo s povrćem na lonac, u njega stavite toliko vode da dodiruje cjedilo, ali ne i da povrće bude u toj vodi. Tada stavite cjedilo na lonac i poklopite poklopcem. Vatru prvo stavite na jako kako bi voda zakipjela, a onda smanjite temperaturu da voda lagano isparava.
Trajanje kuhanja na pari ovisit će o količini povrća po principu „više voća = duže kuhanje“. Obično je dovoljno do 10 minuta kuhanja da bi povrće bilo spremno za konzumaciju. Po želji pri stavljanju povrća na paru možete koristiti začine ili cijeđeni limun.
Kuhanje riže na pari
Za pripremu riže na pari princip je malo drugačiji. Prvo je potrebno rižu malo popržiti na suhom pa zaliti kipućom vodom. Tada je možete začiniti i onda staviti na kuhanje na pari oko 15 minuta. Nakon toga ostavite rižu iznad vode da odstoji još 20-ak minuta.
Kuhanje mesa na pari
Za pripremu kuhanog mesa na pari trebat će vam ista aparatura kao da radite povrće na pari. Meso pripremljeno na pari može biti posebno mekano i ukusno ako se dobro pripremi te je to jedna od prednosti ovakvog načina pripreme mesa. Na pari možete kuhati gotovo sve vrste mesa, a preporučuje se tako pripremati i ribu. Najčešće se na ovaj način priprema junetina i svinjetina.
Meso možete narezati na komade ili ga ostaviti u komadu te ga staviti na cjedilo iznad lonca s vodom. Bilo bi dobro da možete poklopiti lonac i cjedilo. Ovisno o veličini odreska, trajanje kuhanja mesa na pari bi trebalo biti oko 15 minuta.
Kuhanje krema na pari
Na pari se mogu pripremati i mekane i prozračne kreme. Ako želite napraviti prozračnu kremu od bjelanjaka, ukusni puding ili creme brulee, kuhanje na pari je odličan način. U ovom slučaju nemojte koristiti cjedilo već drugi lonac ili aluminijsku zdjelu koji ćete staviti na lonac s vodom. Za vrijeme kuhanja na pari je obično potrebno cijelo vrijeme miješati kremu kako bi bila što bolje pripremljena.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!